martes, julio 16, 2024
spot_img
InicioActivitatsSortida a la Creu Roja d’Igualada. TES 2

Sortida a la Creu Roja d’Igualada. TES 2

Els alumnes de 2n TES hem anat a visitar la Creu Roja d’Igualada, concretament, el Banc de Queviures, que segurament s’allunya una mica del cliché al que estem acostumats, sobre les activitats de la Creu Roja.

Potser quan pensem en què fan, de seguida ens ve al cap una ambulància, la vigilància de les costes i les platges, però no només s’encarreguen d’aquestes tasques.

El Banc de Queviures és un recurs que proveeix a moltes famílies de productes d’alimentació bàsica, productes d’higiene personal i de la llar, bolquers i productes frescos. A més, també distribueixen kits de suport social, a part d’organitzar formacions vinculades amb temes nutricionals, de planificació familiar, d’economia domèstica, etc., en funció de les necessitats de cada família.

Està dirigit a persones en situació de pobresa i funciona des de l’any 2009.

Aquest projecte s’engloba dins del programa de Lluita contra la pobresa, que inclou altres accions com la “Cobertura de necessitats bàsiques mitjançant prestacions econòmiques”, que permeten a aquests col·lectius fer front a diferents tipus de despeses de primera necessitat, altres com el “Recolzament social en situacions de vulnerabilitat”, que ofereix informació i orientació sobre serveis socials, atenció personal, acompanyament i gestió d’ajudes d’emergència, tasques que es desenvolupen en coordinació amb els Serveis Socials.

I una altra de les accions és la del “Suport a les famílies en risc d’exclusió per la crisi”, un projecte que té com a objectiu oferir informació, assessorament, acompanyament, … a aquestes famílies en concret. Malauradament, cada any són més i cada cop és més necessària la col·laboració de tots per tal de poder afrontar aquest tipus de necessitats.

Els nostres alumnes han estat escoltant l’explicació sobre tots els dispositius que formen part d’aquests programes.

També hem pogut visitar les instal·lacions del magatzem del Banc de Queviures, la composició dels diferents kits, i també el magatzem destinat a ajuda humanitària, que s’ocupa d’enviar productes necessaris en situacions de catàstrofes naturals, guerres, camps de refugiats, etc.

 

Hi ha hagut temps també per emfatitzar els punts bàsics de la Creu Roja, és a dir: humanitat, imparcialitat, neutralitat, independència, voluntariat, unitat i universalitat. Després hem pogut fer un repàs als seus inicis, a Solferino (Itàlia), en una batalla entre les tropes de l’Imperi austríac comandades per l’emperador Francesc Josep I i una coalició formada per un exèrcit francès, liderat per Napoleó III i l’èxèrcit del Regne de Sardenya-Piemont, capitanejat per Vittorio Emmanuele II, en el context de la Unificació Italiana. Després d’aquesta batalla, Jean Henri Dunant, testimoni presencial de la mateixa i de l’agonia i patiment dels ferits, es va veure motivat per la creació de la Creu Roja Internacional.

…Nell’Ospedale e nelle Chiese di Castiglione sono stati depositati, fianco a fianco, uomini di ogni nazione. Francesi, Austriaci, Tedeschi e Slavi, provvisoriamente confusi nel fondo delle cappelle, non hanno la forza di muoversi nello stretto spazio che occupano. Giuramenti, bestemmie che nessuna espressione può rendere. Risuonano sotto le volte dei santuari. Mi diceva qualcuno di questi infelici:- «Ci abbandonano, ci lasciano morire miseramente, eppure noi ci siamo battuti bene!».
Malgrado le fatiche che hanno sopportato malgrado le notti insonni, essi non riposano e, nella loro sventura implorano il soccorso dei medici e si rotolano disperati nelle convulsioni che termineranno con il tetano e la morte…

En conclusió, al Cicle Formatiu de TES s’estudien les emergències sanitàries, específicament, però hem pogut constatar que en aquest moment en el què vivim, també s’han d’afrontar altres tipus d’emergències, les emergències socials, cada cop més necessàries, i amb més víctimes.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES