sábado, mayo 4, 2024
spot_img
InicioActivitatsSimulacre a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. TES 1

Simulacre a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. TES 1

Els alumnes de 1r TES de l’Institut hem format part d’un simulacre organitzat pels Bombers de la Generalitat, a Mollet del Vallès, concretament a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Hi hem participat com a figurants del simulacre, per tal de poder col·laborar amb el col·lectiu dels Bombers, que han necessitat la nostra presència i actuació per a poder desenvolupar correctament les seves tasques dins el simulacre.

Els nostres alumnes s’han dividit en dos grups, uns feien la part d’exterior, i uns altres la d’interior, en funció de si l’activitat s’ha desenvolupat dins o fora del recinte adjudicat.

Les activitats externes han estat: un accident de tramvia i una fuita de clor amb la conseqüent intoxicació, en una piscina.

Les internes, en canvi, han estat: una explosió en una benzinera i un atemptat en una comissaria de policia.

Tots els escenaris han implicat que fossin accidents amb múltiples víctimes, i els nostres alumnes han pogut observar i repassar com es realitza un triatge per a l’evacuació dels ferits.

El sistema de triatge s’anomena START, de l’acrònim en anglès per a “triatge simple i de tractament ràpid”, basat en dos criteris:

  • Les probabilitats de supervivència
  • El pronòstic de les lesions

A partir d’aquest triatge s’estableix la següent classificació:

  • VERDS: afectats lleus, que aparentment no presenten lesions
  • GROCS: poden tenir un tractament ajornat (menys greus)
  • VERMELLS: requereixen un tractament immediat, són aquells inconscients però amb respiració, aquells amb freqüències respiratòries superiors a 30 per minut, afectats incapaços de seguir ordres simples, etc.
  • NEGRES: aquells que no respiren a l’obrir-los la via aèria (èxitus)

Cadascun d’ells disposava d’una fitxa on especificava quina víctima era, l’edat, el sexe, quins símptomes tenia, i quina zona tenia afectada, les patologies de la víctima, per tal que poguessin escenificar-ho de la manera més fiable.

Un cop acabat cada simulacre, es feia un briefing, una petita reunió per tal de poder discutir el procés del simulacre, així com per a poder consultar dubtes i fer preguntes relacionades amb el que acabava d’ocórrer.

Els alumnes han aprofitat per fer preguntes relacionades amb el món de les emergències sanitàries, referents al tracte de les víctimes, els temps d’actuació, les postures de trasllat, la valoració del triatge, etc.

Després del briefing, alguns d’ells han estat entrevistats pel canal de televisió Vallès Visió (podeu veure la notícia clicant a l’enllaç:

Ha estat molt interessant per poder veure en moviment el què cada dia fan d’una manera més teòrica dins les aules, i a més, s’ho han passat molt bé!

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES