jueves, octubre 10, 2024
spot_img
InicioActivitatsSetmana de la Ciència: l’any dels llegums vist per l’IB

Setmana de la Ciència: l’any dels llegums vist per l’IB

L’Institut està gaudint aquests dies de la Setmana de la Ciència 2016 que és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Enguany, els temes centrals de l’edició són:

  • D’una banda, els llegums, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional dels Llegums;
  • La cartografia, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional del Mapa; i
  • La relació global/local amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de l’Entesa Mundial.

L’Institut Moisès Broggi està celebrant la setmana fent diferents activitats de les quals hi ha penjants els respectius articles a la web. Dels tres temes, hem triat l’Any Internacional dels Llegums, per fer-ne l’exposició del vestíbul, i que podreu visitar fins el dilluns 28 de novembre.

Aquest any, la xerrada ha estat la divulgació de l’estudi que l’alumnat del Batxillerat Internacional ha fet, dins del context del Projecte del Grup 4, on estan implicades les matèries de física, química i biologia. Han fet l’estudi: Els llegums a l’entorn del Broggi amb diferents enfocaments, químic, botànic, taxonòmic, ecològic (simbiosi, cicle del nitrogen) i realització d’un interessant estudi estadístic tant a l’alumnat i docents de l’institut, com també, als comerços especialitzats i supermercats de l’entorn.

Els resultats d’aquests estudis s’ha presentat a l’alumnat de 2n i 3r d’ESO, que van seguir la xerrada, molt interessats en les explicacions dels seus companys. La FAO, ha fet un vídeo divulgatiu, que la presentació incloïa i que podreu veure aquí:

 

La xerrada d’uns seixanta minuts, amaga tota una feina d’investigació d’unes 20 hores lectives entre química i biologia, més els assajos de la presentació, inclosos alguns esbarjos, i les dedicades a fer les conclusions de cada investigació, i les de fer la presentació compartida al drive.

 

L’alumnat de l’IB també ha participat en l’exposició del vestíbul, on hi podeu veure una varietat molt gran de diferents llegums, com ara mongetes, pèsols, garrofes, soja, faves, llenties… També hi ha la mostra de tres lleguminoses que han estat cedides pel Servei de Camps Experimentals de la Universitat de Barcelona, la qual cosa volem agrair des d’aquestes línies. Es tracta de tres plantes, una de soja, una favera, i una planta d’alfals, que tenen la peculiaritat de tenir nòduls simbionts a les seves arrels. Aquests nòduls radiculars són unes estructures que es formen com a conseqüència de l’infecció de les lleguminoses per uns bacteris fixadors de nitrogen atmosfèric, que la mateixa planta atrau per les secrecions químiques que fan les arrels. Els bacteris obtenen els glúcids i un lloc on viure més comfortable, i les plantes reben el nitrogen en forma de nitrat, sense que calgui que n’hagi al sòl on viuen. De fet, la mort de les plantes permet que el sòl quedi altament enriquit en aquest nitrogen, sense que calgui adobar els camps, amb les implicacions ecològiques que això té.

Si voleu  més informació sobre l’any dels llegums podeu visitar la pàgina que la FAO ha dedicat a aquest important esdeveniment mundial.http://www.fao.org/pulses-2016/es/

I si voleu saber quina relació hi ha entre els quirats dels diamants i les garrofes, no deixeu de visitar l’exposició.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES