sábado, junio 22, 2024
spot_img
InicioActivitatsVisita al Sincrotró ALBA de Cerdanyola

Visita al Sincrotró ALBA de Cerdanyola

Els alumnes de 1r curs d’ID i MN hem realitzat una visita a una instal·lació pionera en el nostre país, el Sincrotró Alba.

Aquesta font d’última generació funciona com un microscopi gegantí que permet descobrir els secrets d’àtoms i molècules i dona servei a investigadors i a empreses d’alta tecnologia.

Un sincrotró és un accelerador de partícules. Un canó d’electrons produeix un feix inicial que s’accelera en el sincrotró fins a velocitats properes a la llum.

Un cop accelerats, els electrons s’injecten en un anell d’emmagatzematge. Allí circulen durant hores amb una energia que es manté constant mitjançant cavitats de radiofreqüència.

Quan els electrons que circulen per l’anell descriuen una corba, emeten llum de gran intensitat, a longituds d’ona que van d’allò visible als raigs X. Aquesta llum és molt focalitzada, polaritzada i s’emet en forma de pulsacions, com el flaix d’una màquina fotogràfica.

La radiació emesa, o llum de sincrotró, es direcciona cap a les estacions de treball on els usuaris la podran fer servir per a les seves investigacions.

La radiació es pot fer servir en Teràpia mèdica: els raigs X que emet un sincrotró poden tenir aplicacions en la imatge mèdica i en determinades teràpies.

La nostre guía treballava en l’àmbit de la Biologia i ens va mostrar com son les cèl·lules en tres dimensions!!!!! Impressionant!!!.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES