domingo, mayo 5, 2024
spot_img
InicioUncategorizedL’univers a través de la llum. Una conferència de Serge Haroche organitzada...

L’univers a través de la llum. Una conferència de Serge Haroche organitzada per CosmoCaixa

El passat 10 d’octubre, el Premi Nobel en Física de 2012 Serge Haroche, va
concedir una conferència al Museu de la Ciència de Barcelona, el CosmoCaixa. En la seva ponència va presentar la història del coneixement sobre la llum i com aquesta ha jugat un paper crucial en els últims anys pel que fa als nous descobriments dins de disciplina de la física.
Des del primer telescopi de Galileu fins a la física quàntica El físic francès ens guia a través del temps des de l’època de Galileu fins a arribar a la física quàntica, arribant als camps més innovadors de la física.
Mentre viatgem amb ell, Haroche ressalta un dels punts més crucials en la història del coneixement de la llum, la invenció del làser (de l’acrònim en anglès LASER, Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).


Aquest és el fenomen que el va portar a guanyar el premi Nobel l’any 2012, juntament amb l’estatunidenc David J. Wineland. De la creació del làser en destaca la feina feta per Albert Einstein el 1915 i la construcció del primer làser quaranta-cinc anys després, tot fent-nos veure que la investigació científica en el camp de la física a vegades comporta molt de temps, però sempre avança. Així mateix, ens fa veure que per molt llunyanes que siguin dues branques d’estudis, en la física, sempre estan íntimament relacionades.
Una visió de com la ciència moderna evoluciona amb els anys Serge Haroche se’n surt molt bé en donar una visió general de com la ciència moderna ha evolucionat amb els anys, i és que després d’escoltar la conferència, fins i tot l’oient menys experimentat en capta l’essència.
Tanmateix, els més interessats i entesos gaudeixen de com la història del coneixement de la llum es lliga amb les teories científiques actuals com la
relativitat general o l’anteriorment esmentada la física quàntica. Una conferència molt enriquidora per a tothom i que compta amb la possibilitat d’ampliar-la amb el llibre publicat aquest mateix 2022 pel físic “The the science of light: from galileo’s telescope to quantum physics”.

Teo B.

Podeu saber més sobre les activitats de CAS amb aquest enllaç.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES