domingo, diciembre 22, 2024
spot_img

Brogginale 2022

Ja tenim els premiats de la nostra Brogginale 2022 (al final de l’article podreu veure els dos treballs). La Brogginale consisteix en unes jornades de reflexió, recerca i creació cooperativa de l’alumnat dels primers de batxillerats al voltant de: ¿Fins a quin punt les ciutats del futur seran utòpiques o distòpiques?
Està adreçada a tot l’alumnat de 1r de Batxillerat (Científic, Tecnològic, Humanístic, Social, Artístic, Batxibac i Internacional).

OBJECTIUS PRINCIPALS DEL REPTE

  • Fomentar la reflexió crítica al voltant de la projecció del futur de les ciutats. És a dir, el futur del paper de l’individu dins la seva comunitat; de la relació entre la ciutadania, el món empresarial, el financer i els governs; de les relacions de convivència, poder i dependència que es generen dins d’una comunitat urbana. 
  • Potenciar la interacció entre alumnat amb diferents orientacions acadèmiques i habilitats metodològiques en l’àmbit de la recerca, per tal de contribuir al coneixement interpersonal de les diferents aptituds que té el nostre alumnat i que treballem a l’institut (aspectes artístics, lingüístics, científics, tecnològics, humanístics, socials, internacionals…)
  • Estimular una pràctica d’estudi, recerca i creació de caire global o holístic pel que fa als continguts, trencant per tant les tradicionals fronteres acadèmiques entre els diferents àmbits del coneixement.
  • Elaborar una creació cooperativa audiovisual de qualitat que obligui a fer una reflexió humanística i a elaborar un posicionament coherent i fonamentat sobre un aspecte considerat fonamental.
  • Afavorir la presa de consciència de les capacitat d’aprenentatge de l’alumnat a partir de la interacció en l’àmbit col·lectiu i interdisciplinar.

PROGRAMA DE TREBALL
Dimarts 14 de juny
OBERTURA DE LES JORNADES
Presentació en plenari. Explicació dels objectius, les pautes bàsiques de treball i els criteris d’avaluació: equips de recerca (5-7 alumnes, triats de manera que a cada equip n’hi hagi dels diferents batxillerats que s’imparteixen a l’institut), calendari de tasques, espais de treball, material organitzatiu, etc.


TAULES DE DIÀLEG
Xerrada breu (20-30 minuts) sobre un aspecte de la qüestió abordada a càrrec d’una persona especialista. Torn de preguntes i diàlegs sobre les aportacions fetes (20-30 minuts).
Cada taula acull una vintena llarga d’alumnes durant una hora. Es faran dues rondes de xerrades (entre 9h i 11h30 aproximadament) de manera que es demana a les persones ponents que repeteixin un cop la seva sessió.Els especialistes d’aquesta edició han estat:

Teresa Monleón

Teresa Monleón Fernández, arquitecte per l’ETSAB (UPC) i màster en bioconstrucció per l’Institut für Baubiologie + Nachhaltigkeit (IBN)-Institut Espanyol de Baubiologie (IEB)-Universitat de Lleida (UdL).
Membre de la cooperativa d’arquitectes Biohabita, que treballa per aconseguir entorns arquitectònics saludables, mesuren els paràmetres físics que defineixen un entorn saludable i realitzen activitats formatives per transmetre la manera de fer saludable el nostre entorn arquitectònic.

Ricard Gomà

Professor de Ciències Polítiques de l’UAB i director de l’IERMB (Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona), un institut de recerca sobre ciutats al campus.

Tamara Iungman

Tècnica de recerca de l’ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona). Actualment cursa un doctorat sobre Salut Urbana.

Maria Sales

Membre de la Cooperativa La Borda, una cooperativa on es practica el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús.

Jordi Serarols

Inspector d’Educació i professor d’Anglès. Ha participat en nombrosos estudis nacionals i internacionals dins de l’àmbit educatiu.

Joan Vitòria i Codina

Membre d’ El globus vermell, una associació cultural impulsada per arquitectes amb l’objectiu de formar una ciutadania crítica i exigent envers l’entorn urbà.

Magalí Serra i Marcel Minoves

Membres de l’Assamblea de la xarxa de l’habitatge l’observatori i veïns del Clot-Camp de l’arpa.

Franklin Rojas

Llicenciat en Biologia per la Universitat de Veneçuela i Màster en Biodiversitat per la Universitat de Barcelona. S’ha especialitzat en conservació i educació ambiental, espècies amenaçades i gerència
d’organitzacions filantròpiques. Ha sigut docent universitari, conferenciat i autor d’articles acadèmics, llibres científics i divulgatius. Viu a Barcelona des del 2014 on col.labora amb Provita Internacional i d’altres ONGs
socials i ambientals.

Sílvia Casorrán

Llicenciada en Ciències Ambientals, amb estudis becats d’Urbanisme a la Universitat de Guadalajara (Mèxic) i de Geografia a la Universitat d’Utrecht (Països Baixos). Actualment és adjunta a la Gerència de l´Arquitecte Cap de l´Ajuntament de Barcelona. El període 2015-2021 va ser responsable de l’Oficina Metropolitana de la Bicicleta de Barcelona (AMB) i coordinadora de la Xarxa estatal de Ciutats per la Bicicleta. Compta amb 20 anys d’experiència professional en el camp de la mobilitat sostenible, és ciclista urbana i veïna d’una Superilla. Des del 2019 també és Consellera de Mobilitat i Accessibilitat al districte barceloní de Sant Martí.
Dimecres 15 de juny
CURTMETRATGES
Passi i debat de curtmetratges que des d’un punt de vista o altre
tenen relació amb el tema escollit.
Dijous 16 de juny
DINÀMICA EN FORMAT D’EQUIPS DE TREBALL
A partir dels continguts assolits en les 5 taules de Diàleg, cada l’equip desenvolupa una tasca de discussió, creació i formalització que es concretarà en la creació d’un audiovisual de 3 minuts que oferirà la seva resposta a la pregunta inicial.
Divendres 17 de juny
PROJECCIÓ I AVALUACIÓ DELS AUDIOVISUALS
Al llarg del matí es fa la projecció dels diferents audiovisuals produïts. El conjunt de l’alumnat de 1r de batxillerat en va fent la visualització i avaluació (a partir de les pautes acordades el primer dia).

CLOENDA DE LES JORNADES
Lectura en plenari de les conclusions de les jornades (a càrrec de l’alumnat i elprofessorat).
Lliurament dels guardons cinematogràfics: aquests dos treballs han estat premiats en la convocatòria actual. Enhorabona!

També podeu consultar l’article-web sobre les edicions anteriors de la
Brogginale a la web de l’institut:
2018: https://institutbroggi.org/brogginale-2018/
2019: https://institutbroggi.org/brogginale19/
2020: https://institutbroggi.org/brogginale-2020/

…Paco RicoDepartament de Visual i PlàsticaInstitut Moisès Broggi
Website Instagram Twitter

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES