lunes, noviembre 25, 2024
spot_img
InicioDepartamentsExperimentalsSetmana Ciència 2022: Experimentem amb nitrogen líquid

Setmana Ciència 2022: Experimentem amb nitrogen líquid

Seguint amb la celebració de la Setmana de la Ciència 2022 el professor jubilat Antoni Valls ens ha fet gaudir un any més amb el seu taller de nitrogen líquid.  Durant 3 cursos l’alumnat de 4t d’ESO ens ha fet gaudir amb els experiments que han de pensar, assajar a casa i mostrar a classe des de primer fins a tercer. A quart ja no fem el concurs Broggiciència. Invertim els papers, i és des del Departament de Ciències experimentals que organitzem aquest taller de ciència experimental. Enguany, primer vam fer entrega del primer punt de llibre commemoratiu dels 10 anys de BroggiCiència a la seva dissenyadora l’Alexandra Jurado.

Us compartim algunes de les fotos, però abans, una pinzellada per saber alguna cosa més del nitrogen líquid.

El nitrogen líquid és nitrogen pur en estat líquid a una temperatura igual o menor que la seva temperatura d’ebullició, que és de -195,8 ºC a una pressió d’una atmosfera. El nitrogen líquid és incolor i inodor. La seva densitat al punt triple és de 0,707 g/ml. El nitrogen líquid és una font de fàcil transport i compacta de gas nitrogen sense pressurització. Es produeix industrialment en grans quantitats per destil·lació fraccionada de l’aire líquid. S’ha de manipular amb cura, pel fet que és un gas inert (desplaça l’oxigen) i, òbviament, per la seva baixa temperatura  que si no es segueixen les indicacions pot produir alguna cremada.

Tenint en compte aquestes indicacions, tot l’alumnat de 4t d’ESO va poder apreciar l’intangible nitrogen líquid, sucar-hi galetes, congelar i trencar en mil bocins flors naturals, arribar a congelar alcohol de 96º i observar-hi els cristalls, fregir un ou a la paella.

És ben curiós veure com un globus inflat sobre el nitrogen, es va comprimint fins quedar-se ben arrugat. Es queda així d’aixafat no és perquè es desinfli. Es deu al refredament de l’aire, que fa que ocupi menys volum, i que amb el pes de l’atmosfera, el deixa ben aixafat com una patata chip. Quan el tornes a deixar sobre la taula, torna a inflar-se fins la mida anterior. Ho podeu veure a molts vídeos penjats a la xarxa.

També vam veure altres canvis físics que es fan palesos com ara el canvi de timbre en dues campanes, una de plom i una de zinc; i fer perdre l’elasticitat d’una pilota de goma, que de fer bots de més de metre i mig, passava, un cop congelada en el nitrogen a caure a terra com si fos una pedra. I més coses tot jugant i aprenent amb el nitrogen líquid.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES