El Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència es va celebrar per primera vegada l’11 de febrer de 2016
Vol promoure la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en l’educació, la capacitació, l’ocupació i els processos d’adopció de decisions en la ciència, i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l’educació i l’ocupació, tot trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals mitjançant polítiques i plans d’estudi en el camp de la ciència per fomentar una major participació de les dones i les nenes i reconèixer-ne els seus èxits.
Aquesta celebració forma part del punt 5 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que té com a objectiu aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar totes les dones i les nenes. L’Organització de les Nacions Unides diuː
«La ciència i la igualtat de gènere són vitals per realitzar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, inclosos en l’Agenda 2030. En els últims 15 anys, la comunitat internacional ha fet un gran esforç inspirant i promovent la participació de les dones i les nenes a la ciència. Desafortunadament, elles segueixen enfrontant-se a barreres que els impedeixen participar plenament en aquesta disciplina. D’acord amb un estudi realitzat a 14 països, la probabilitat que les estudiants acabin una llicenciatura, un mestratge i un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és del 18%, 8% i 2%, respectivament, mentre que la probabilitat per als estudiants masculins és del 37%, 18% i 6%.»
A l’Institut hi trobareu quatre exposicions per donar visibilitat a tantes dones de ciència cilenciades, i que seran referents per a les alumnes del Broggi.
*Al vestíbul, la taula periòdica de les Dones Científiques. Les terres rares s’han reservat per a Científiques Espanyoles.
*En aquesta darrera línia, al costat del Laboratori de Química, al segon pis trobareu més investigadores i científiques, triades per les alumnes i els alumnes de 3r d’ESO dins la matèria de Física i Química en una exposició on expliquen què fan.
*A la biblioteca, gràcies a l’aportació de professorat i recerca del bibliotecar, trobareu llibres escrits per científiques; i llibres per visibilitzar tantes investigadores a l’ombra. Destaquem tres: Dones de ciència (50 pioneres valentes que van canviar el món); Las chicas son de ciencias i El Universo de Cristal.
*Al vestíbul, l’exposició #No more Matildas. Que planteja la pregunta: Què hauria passat si Einstein hagués nascut dona? Aquí et deixem algunes referències sobre el què és l’efecte Matilda.
- Annex per llibres de text (pot descarrregar-se en format pdf).
- Contes. Poden descarrregar-se des d’aquests enllaços: Matilda Einstein, Matilda Fleming i Matilda Schrödinger.
- Finalment, un interessant article sobre Mileva Marić Einstein. Coneixes aquesta brillant científica? Segur que el seu marit, Albert Einstein t’és més conegut com potser el millor físic del segle XX. Sabem, apreciem quant va contribuir la Mileva a la innovadora ciència del seu marit?. https://www.scientificamerican.com/espanol/noticias/la-vida-olvidada-de-la-primera-esposa-de-einstein/