miércoles, julio 24, 2024
spot_img
InicioDepartamentsExperimentalsDia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

El Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència es va celebrar per primera vegada l’11 de febrer de 2016  

Vol promoure la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en l’educació, la capacitació, l’ocupació i els processos d’adopció de decisions en la ciència, i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l’educació i l’ocupació, tot trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals mitjançant polítiques i plans d’estudi en el camp de la ciència per fomentar una major participació de les dones i les nenes i reconèixer-ne els seus èxits. 

Aquesta celebració forma part del punt 5 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que té com a objectiu aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar totes les dones i les nenes. L’Organització de les Nacions Unides diuː

«La ciència i la igualtat de gènere són vitals per realitzar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, inclosos en l’Agenda 2030. En els últims 15 anys, la comunitat internacional ha fet un gran esforç inspirant i promovent la participació de les dones i les nenes a la ciència. Desafortunadament, elles segueixen enfrontant-se a barreres que els impedeixen participar plenament en aquesta disciplina. D’acord amb un estudi realitzat a 14 països, la probabilitat que les estudiants acabin una llicenciatura, un mestratge i un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és del 18%, 8% i 2%, respectivament, mentre que la probabilitat per als estudiants masculins és del 37%, 18% i 6%.»

A l’Institut hi trobareu quatre exposicions per donar visibilitat a tantes dones de ciència cilenciades, i que seran referents per a les alumnes del Broggi.

*Al vestíbul, la taula periòdica de les Dones Científiques. Les terres rares s’han reservat per a Científiques Espanyoles.

*En aquesta darrera línia, al costat del Laboratori de Química, al segon pis trobareu més investigadores i científiques, triades per les alumnes i els alumnes de 3r d’ESO dins la matèria de Física i Química en una exposició on expliquen què fan.

*A la biblioteca, gràcies a l’aportació de professorat i recerca del bibliotecar, trobareu llibres escrits per científiques; i llibres per visibilitzar tantes investigadores a l’ombra. Destaquem tres: Dones de ciència (50 pioneres valentes que van canviar el món); Las chicas son de ciencias i El Universo de Cristal.

*Al vestíbul, l’exposició #No more Matildas. Que planteja la pregunta: Què hauria passat si Einstein hagués nascut dona? Aquí et deixem algunes referències sobre el què és l’efecte Matilda.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES