martes, enero 21, 2025
spot_img
InicioVisual i plàsticaBatxillerat d'artsUna manera pràctica d'estudiar les avantguardes artístiques

Una manera pràctica d’estudiar les avantguardes artístiques

Com a part de la preparació de la nostra primera visita a la Fundació Miró (Dibuix Artístic: projecte MMS 2017-18) hem iniciat un mural sobre el moviment de les avantguardes històriques.

Tot plegat ha estat una mica intuïtiu però finalment crec que les idees principals s’han situat de manera força sòlida als caps del nostre alumnat.

Primer hem fet una breu introducció als principals corrents:

  • Fauvisme
  • Cubisme
  • Futurisme
  • Expressionisme
  • Constructivisme
  • Abstracció geomètrica
  • Dadaisme
  • Surrealisme

Cada grup d’alumnes ha cercat informació sobre un dels grups. Ens hem adonat que els hi costa molt localitzar informació fiable: molts alumnes situaven artistes contemporanis a l’època de les avantguardes la qual cosa indica que no saben fer servir correctament internet.

Al segon dia de treball la feina va començar a fluir de manera clara: vam començar a entendre de manera bàsica la diferència entre els principis formals i materials que es van crear a cada avantguarda i els temes i posicions conceptuals de cada grup d’artistes. Els grups d’alumnes van haver de coordinar-se millor per no repetir recursos o per consensuar un text.
La idea és que ells puguin també establir aquestes diferències en el seu propi treball.
També que puguin traçar mínimament l’origen de les seves idees, que puguin situar les grans innovacions conceptuals i tècniques que clarament tenen el seu origen en el món de les avantguardes.
Evidentment, han interioritzat molt bé les aportacions de les avantguardes donat que han copiat i interpretat fragments de moltes obres.
Queda molta feina per fer encara però segur que ajudarà a integrar gradualment conceptes vistos a diferents matèries: Dibuix Artístic, Fonaments de les Arts, Volum, Història… També volum integrar moviments més recents, de manera que esdevingui un diagrama de l’art al segle XX.
A més d’aquesta activitat hem preparat una bateria de preguntes per la comissària del cicle de «la possibilitat d’una illa», l’Alexandra Laudo. A partir d’aquí esperem solucionar els dubtes que tenim per començar a treballar en grup en la línia dels artistes actuals. Intentarem que els alumnes aprenguin a treballar en grup per crear una obra que es pugui mostrar al públic més endavant.
Artículo anterior
Artículo siguiente
ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES