El centre ja disposa de tres tipus de contenidors per a la recollida selectiva de la brossa pels passadissos de tot l’institut, biblioteca i pati:
-el contenidor blau, per a la recollida de paper i cartró nets.
-el contenidor groc, per a la recollida de tetrabricks, ampolles de plàstic, papers d’alumini, roll-on de Tippex, bolígrafs gastats… i plàstics en general.
-el contenidor rebuig (són totes els contenidors de les parets, i paperes foradades de l’aula), per a la recollida de tot allò que no és ni del contenidor blau ni del contenidor groc. Inclou, per tant l’orgànic (pells de mandarina i plàtans, cors de pomes i restes d’entrepans).
Des d’inici de curs, l’alumnat de 1r de Batxillerat Internacional s’ha arremangat per dur endavant la recollida selectiva de la brossa al nostre institut.
Llavors es va triar el nom de Separem bé. Es va fer un pesatge de la brossa de les aules, lavabos del centre, i altres espais.
I alhora, una enquesta (l’han respost 240 persones) per veure quins eren els hàbits amb la brossa tant de l’alumnat (210 respostes) i com del professorat (30 respostes).
Els resultats de l’enquesta i del pesatge al centre va evidenciar que més del 85% de les persones que van respondre l’enquesta separen bé a casa, i no ho fan bé al centre, perquè no hi ha contenidors on fer-ho. Tot i que va resultar evident que els espais, les aules on hi havia els dipòsits adients, la separació es feia correctament.
A grans trets, el pesatge es va dur a terme les hores del pati dels dimarts i els dijous durant el mes de novembre (del dimarts 12 al dijous 28, concretament).
Es va demanar al personal de neteja que no buidés contenidors d’aula durant tres dies previs al pesatge. I es va pesar també la brossa diària del pati, multiusos i lavabos.
A grans trets aquests són els resultats obtinguts:
- Diàriament es recullen 8’188 kg de papers les aules; i 3’821 entre tots els lavabos = uns 12 kg diaris de paper, on només el paper d’aixugar les mans és el 46% del total del de l’Institut.
- En total, es van pesar restes orgànics, entre pells de plàtans, mandarina i restes de poma, amb un total de 3’01 kg d’orgànic. Aproximadament 1 kg per dia (penseu que al novembre encara no hi havien gaires mandarines).
- En tres dies de no recollida de plàstics, tetrabricks, bolígrafs, alumini… (tenint present que no teniem contenidor groc !) uns 4 kg 500 grams. Això va posar en evidència la necessitat del contenidor groc.
La segona fase, un cop detectades les necessitats és: com es recull?, qui ho llença? I aquí és on entra el Servei Comunitari de 4t. Durant el segon trimestre, les seves feines es faran els dimarts i els dijous, i consistiran, sobretot, en buidar els contenidors grocs d’espais i passadissos directament al carrer.
Dins les aules, la figura dels EcoHeroes (antigament anomenats delegats verds) seran qui porti el contingut del contenidor blau de l’aula al del passadís, l’alumnat del Servei Comunitari, el duran del passadís al vestíbul. I serà consergeria qui ho deixarà al carrer on fa anys i anys que fa la recollida l’equipament municipal corresponent.
A la tercera fase, serà l’alumnat de 3r, qui farà aquest buidat del groc i blau dels passadissos i altres espais i ho durà als contenidors corresponents dins i/o fora de l’institut.
Afegir que el centre també recull piles i a la sala professorat les càpsules de café, amb la gestió del buidatge a càrrec del personal corresponent.