miércoles, julio 24, 2024
spot_img
InicioUncategorizedParaules per a l'inici de curs

Paraules per a l’inici de curs

Benvingudes a casa vostra. Benvinguts a la vostra segona llar.

Comença un nou curs escolar. Sembla que la pandèmia no ens ha de limitar tant com en els últims mesos i això és un gran motiu de satisfacció. Volem subratllar alguns valors que cal que totes i tots tinguem ben presents a l’hora de tornar a les classes.

El respecte és un dret i un deure bàsic, aquest és l’únic punt de partida possible. Com a deure, ens cal exercir sempre el respecte cap a les persones (del Barça, del Madrid, de l’Espanyol, gays, trans, heteros, altes, baixes, primes, grossos) i cap al nostre entorn (les aules, els passadissos, el pati, el carrer, el parc, etc.). Com a dret, hem d’exigir que se’ns respecti en tot moment. Totes les persones (a l’institut menors i majors d’edat) som equivalents en la nostra vàlua, però alhora som naturalment diferents entre nosaltres. No hi ha dues persones iguals, oi? Les diferències que hi ha entre les persones, però, mai haurien de ser motiu de rebuig o discriminació. Més aviat haurien de ser un motiu d’enriquiment.

Totes tenim dret a conviure tranquil·les a l’institut. Totes hem de poder entrar, sortir i estar relaxades a l’escola. No hem de tolerar cap mena d’agressió, ni lleu ni greu, ni psicològica ni física. I si ens sentim malament, ho hem de comentar amb els altres (companyes, companys, tutora, professorat, direcció).

Quan es produeixi una falta de respecte important pararem màquines i anirem al racó de pensar. I això va per a tothom, petits i grans, que formem la comunitat escolar. Les persones que faltin al respecte als altres o a l’entorn hauran d’aprendre a comportar-se d’una altra manera, o senzillament no tindran lloc en la nostra comunitat. La porta és tan gran per entrar com per sortir, tinguem-ho present.

Estem aquí per aprendre. Aquesta és la nostra raó de ser en tant que estudiants i professorat del Moisès Broggi. Aprendrem de les professores, de les companyes, de les situacions acadèmiques que entre totes creem. Venim a l’institut per accedir al coneixement i aprendre a gestionar-lo. Sigui per construir-nos una formació general (ESO), com per preparar-nos per als Cicles Formatius Superiors o la Universitat (Batxillerat), o per assolir la nostra competència professional en l’àmbit sanitari (Cicles Formatius Mitjans i Superior). Segurament cadascú aprendrà coses diferents, o senzillament ho farà a la seva manera. Però el fet és que la nostra raó per ser aquí és aprendre i continuar formant-nos com a persones fetes d’una peça. I sembla clar que s’aprèn més millor des de la tranquil·litat i l’alegria que no pas des de la por i el neguit, oi?

Al principi parlàvem del respecte. Cal però que anem més enllà del simple respecte, entès en un sentit passiu, del simple pacte de no agressió. Hem de ser actives en el respecte, i això vol dir implicar-nos en la cura de les unes i de les altres (i amb la cura de l’espai). Quan una persona percep que els altres tenen cura d’ella, entén que és important. Aquí totes som importants, perquè participem de l’aventura d’aprendre i créixer col·lectivament. Així és com aconseguim millorar com a comunitat i, de retruc, continuar creixent com a persones en una dimensió profunda, solidària i emancipadora.

Feu-vos al càrrec que l’institut som totes i tots. Cadascú de nosaltres és un nòdul important dins la xarxa de la nostra comunitat educativa. Hem de continuar cultivant aquesta dimensió col·lectiva per créixer com a persones, com a indagadores i coneixedores. Per això la implicació és important. Sense la vostra implicació, sense el vostre compromís, això no funciona. Si tenim en compte la dimensió col·lectiva de cadascú de nosaltres, la nostra pertinença al grup, el procés de formació i creixement esdevé molt més potent i molt més sòlid.

Modèstia a part, al Broggi sabem que aquesta manera d’entendre l’escola funciona; fa deu anys que ens funciona. I estem satisfetes de funcionar així. Volem que aquest nou curs sigui una nova oportunitat dins aquest benestar fet d’esforç i comunicació.

En nom de tot el professorat i la resta de personal de l’institut, molt bon curs a totes i tots!

Aleix Clos Marí
director
institut Moisès Broggi

Barcelona, setembre del 2021

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES