sábado, diciembre 21, 2024
spot_img
InicioVisual i plàsticaBatxillerat d'artsCom dominar els detalls en el dibuix imaginatiu

Com dominar els detalls en el dibuix imaginatiu

Com és possible que sigui tan difícil dibuixar de memòria una figura complexa quan és tan senzill reconstruir-la en la nostra ment?

A Dibuix Artístic I hem fet una sèrie d’activitats ràpides en les que explorem les possibilitats estètiques d’un objecte triat per l’alumne. Es tracta d’objectes que no siguin molt complexos, en la major part dels casos variacions d’una esfera o un bloc cúbic.

A totes les sessions treballem el tema del contrast, de manera que s’ha de fer servir el llapis correcte.

  • PRIMERA PART:  MODIFICACIONS DE LA FIGURA
  • LLUMS COMPLEXES. Mirem d’imitar els pintor del barroc amb llums contrastades. Creem efectes de clarobscur i contrasts amb llum rebotada també.
  • PERSPECTIVA CÒNICA OBLIQUA. Dibuixem l’objecte il.luminat vist en perspectiva cònica obliqua (2 punts de fuga). En el cas d’aquesta pera ha estat tot un repte ja que no es teniem línies paral.leles de referència.
  • RAMIFICACIONS I ALTRES IRREGULARITATS. Dibuixem l’objecte il.luminat amb transformacions basades en irregularitats tipus ramificacions, esquerdes, etc… Estuidiem com treballen els algoritmes utilitzats en el dibuix 3D o els efectes especials per crear arbres, núvols, raigs…
  • DEFORMACIONS. Dibuixem l’objecte il.luminat amb modificacions tipus deformacions, estiraments, arrugues, trencaments… Pensem en com reacciona a la llum un objecte quan s’arruga, quan una fruita se seca, etc…
  • L’OBJECTE CREIX DES DE DINS. Dibuixem l’objecte il.luminat amb la superfície deformada des de l’interior, com una mena d’embaràs estrany). Intentem que la deformació sembli natural: que la superfície segueixi sent del mateix material.
  • REFLEXIONS COMPLEXES. Dibuixem l’objecte il.luminat amb un canvi de superfície (paper d’alumnini, metall, cristal·lització…). Observem les petites piràmides com reaccionen a la llum.
  • SEGONA PART: CREACIÓ DE LA PROPOSTA FINAL
  1. Dibuixem a la segona planta del Broggi. Una zona amb una gran riquesa de llums i reflexos. La majoria de l’alumnat treballa sobre format DINa4 amb llapis grafit. Obligatòriament, igual que als treballs anteriors, fent servir el màxim de gammes de grisos entre en blanc pur i el negre pur. En alguns casos l’alumnat s’introdueix en la tècnica del carbonet i el llapis gras en un format més gran. Una de les idees d’aquesta segona fase era poder continuar un treball de manera indefinida afegint detalls. Per fer-ho vam veure aquesta seqüència de treballs de carbonet.
  1. Finalment, caldrà introduir al dibuix anterior un objecte escultòric il.luminat de manera natural i basat en algun dels objectes creats a la primera part.
ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES