sábado, mayo 4, 2024
spot_img
InicioInstitutESOCarta de benvinguda al curs escolar 2023-2024

Carta de benvinguda al curs escolar 2023-2024

Benvolgudes/Benvolguts,

Esperem que hàgiu pogut aprofitar aquestes vacances d’estiu per descansar i desconnectar. Ja som a l’inici del nou curs escolar! Us donem la benvinguda al Broggi, tant a les persones que hi arribeu de nou com a les que, un curs més, hi continuareu aprenent moltes coses!

Recordeu sempre que l’institut Moisès Broggi vol ser una escola de secundària endreçada que ofereixi una educació de persones per a persones; i que això és feina de totes i tots (aquesta és la idea bàsica del Projecte de Direcció actual 2022-26: Créixer i Aprendre en Comunitat).

Quan diem una escola endreçada volem dir que les regles de joc han de ser clares des d’un principi. El professorat comença les classes explicant quins són els continguts de cada matèria, les dinàmiques de treball a l’aula i el sistema d’avaluació. Això ho fem per tal que l’alumnat sàpiga a quines pautes s’ha d’atendre i pugui treure el màxim rendiment del seu esforç a l’hora d’estudiar. Igualment, esperem de l’alumnat una actitud col·laborativa i emprenedora, que ens impulsi a totes endavant.

Creiem que la formació que oferim ha de tenir un propòsit global i responsabilitzador de totes les persones que formen la comunitat educativa, tant en relació a la vida escolar com a la vida en general. No es tracta només de millorar la vostra formació, sinó també de fomentar la solidaritat social, l’esperit democràtic i crític, la mentalitat oberta, la curiositat i la creativitat, i el bon ús social del català.

I això només es pot tirar endavant des del respecte. El respecte és un dret i un deure bàsic, aquest és l’únic punt de partida possible. Com a deure, ens cal exercir sempre el respecte cap a totes les persones (del Barça, del Madrid, de l’Espanyol o del Betis; de pell negra, blanca o groga; d’orientació sexual gay, trans, hetero; altes, baixes, primes, grossos) i cap al nostre entorn (les aules, els passadissos, el pati, el carrer, el parc, etc.). Com a dret, hem d’exigir que se’ns respecti en tot moment. Totes les persones (a l’institut menors i majors d’edat) som diferents i alhora equivalents en la nostra vàlua. Les diferències entre nosaltres són naturals i evidents, només cal que ens mirem una estona. Hem d’aconseguir que aquest diferència sigui una font de plaer i de riquesa. En el fons, això depèn bàsicament del tipus de mirada que fem al nostre entorn. Si projectem una mirada comprensiva, col·laborativa i amorosa inevitablement sentirem que aquestes riqueses ens impulsen al creixement personal. 

Totes tenim dret a conviure tranquil·les a l’institut. Totes hem de poder entrar, sortir i estar relaxades a l’escola. No hem de tolerar cap mena d’agressió, ni lleu ni greu, ni psicològica ni física. I si ens sentim malament, el primer esforç que hem de fer és el de comentar-ho amb els altres (companyes, companys, tutora, professorat, direcció).

Quan es produeixi una falta de respecte important pararem màquines i anirem al racó de pensar. I això va per a tothom, petits i grans, que formem la comunitat escolar. Les persones que faltin al respecte als altres o a l’entorn hauran d’aprendre a comportar-se d’una altra manera, o senzillament no tindran lloc en la nostra comunitat. La porta és tan gran per entrar com per sortir, tinguem-ho present.

Una altra idea important és que estem aquí per aprendre. Aquesta és la nostra raó de ser en tant que estudiants i professorat del Moisès Broggi.

Aprendrem de les professores, de les companyes, de les situacions acadèmiques que entre totes creem. Venim a l’institut per accedir al coneixement i aprendre a gestionar-lo. Sigui per construir-nos una formació general (ESO), com per preparar-nos per als Cicles Formatius Superiors o la Universitat (Batxillerat), o per assolir la nostra competència professional en l’àmbit sanitari (Cicles Formatius Mitjans i Superior). Segurament cadascú aprendrà coses diferents, o senzillament ho farà a la seva manera. Però el fet és que la raó per la qual som aquí és aprendre. Una escola en la qual no s’aprèn esdevé una estafa col·lectiva. D’altra banda, sembla clar que s’aprèn més millor des de la tranquil·litat i l’alegria que no pas des de la por i el neguit, ¿oi?

Al principi parlàvem del respecte. Cal però que anem més enllà del simple respecte, entès en un sentit passiu, del simple pacte de no agressió. Hem de ser actives en el respecte, i això vol dir implicar-nos en la cura de les unes i de les altres. El professorat tindrà cura de vosaltres i vosaltres heu de tenir cura del professorat. Totes tenim fortaleses i febleses. El fet de sentir-nos segures dins l’institut, acompanyades per la gent que ens envolta, ens ajuda a perdre la por davant els reptes que constantment ens planteja l’aprenentatge. Quan una persona percep que les altres tenen cura d’ella, entén que és important; i això la predisposa a millorar i créixer.

Un altre tema que hem de tractar és la nostra relació amb les pantalles: els mòbils i les xarxes socials. Des de fa uns quants anys s’està constatant que la utilització dels mòbils als centres educatius té un impacte negatiu en la relació entre les alumnes, així com en els seus aprenentatges acadèmics. 

L’hiperconnexió digital en la qual està immers l’alumnat redueix dràsticament el temps i la qualitat de la relació amb els altres, així com la seva capacitat de fixar l’atenció (concentració). La pluja constant d’estímuls immediats fomenta la distracció continuada i desentrena l’esforç cognitiu, necessari per al progrés intel·lectual.

Avui ja tenim prou evidències dels efectes negatius de l’addicció a les xarxes social: greus problemes d’autocontrol, disminució de la capacitat de frustració, pèrdua del sentit de la responsabilitat en la gestió d’imatges d’altres persones, dificultats serioses per accedir al repòs mental, etc.

Per tots aquests motius a l’institut Moisès Broggi no es permet l’ús dels mòbils durant el temps lectiu (incloses les estones entre classes i les de descans).

Modèstia a part, al Broggi sabem que aquesta manera d’entendre l’escola funciona; fa més de deu anys que ens funciona. I estem satisfetes de funcionar així. Volem que aquest nou curs sigui una nova oportunitat d’aprenentatge i convivència dins aquest benestar fet d’esforç i comunicació.

En nom de tot el professorat i la resta de personal de l’institut, moltes gràcies per ser-hi i molt bon curs a totes i tots!

Aleix Clos Marí, director

David Alonso, cap d’estudis d’ESO i Batxillerats

Cesca Pacheco, cap d’estudis de Cicles Formatius

Mireia del Cerro, coordinadora pedagògica

Anna Darnaculleta, secretària

institut Moisès Broggi

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES