domingo, julio 21, 2024
spot_img
InicioDepartamentsExperimentalsMecanismes: projecte STEAM de 3r d’ESO

Mecanismes: projecte STEAM de 3r d’ESO

Aquest trimestre l’alumnat del projecte Estrumetacles ha treballat el món de les cèlul.les, els mecanismes i la il.lustració científica (matèries d’experimentals, tecnologia i visual i plàstica).

La creació final ha estat la construcció d’una sèrie cèl·lules mecanitzades. Cada grup d’alumnes va estudiar un tipus de cèl·lula animal o vegetal. L’objectiu inicial consistia en associar alguns mecanismes als possibles moviments de les cèl·lules o a alguna característica de la seva funció.

En un article anterior us vam mostrar també les il.lustracions creades per expandir la capacitat creativa dels alumnes i aprendre alguns convencionalismes gràfics per explicar l’interior d’un objecte. 

En paral.lel vam estudiar a Tecnologia màquines simples: palanques, roda, politja i polispast, torn, pla inclinat i cargol. Dels mecanismes de transmissió i translació de moviments vam estudiar les rodes de fricció, les politges, els engranatges, el mecanisme biela-manovella, les lleves i les excèntriques, la transmissió de moviment per cargol i el mecanisme pinyó-cremallera.


Algunes de les maquetes finals són força senzilles però n’hi ha d’altres que han incorporat servomotors i fins i tot han estat automatitzades amb programació informàtica. El nostre objectiu és permetre que cada grup d’alumnes pugui arribar al màxim de complexitat i facilitar tots els coneixements i materials per tal de que això sigui possible.
Per automatitzar el treball vam utilitzar la targeta Arduino Uno, programada amb el software propi de la targeta basat amb java i C++ i els servomotors Futaba 3003.

Finalment el projecte va ser presentat públicament per l’alumnat i coavaluat entre totes.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES