domingo, noviembre 24, 2024
spot_img
InicioInstitutSom motor de canvi! Ciutadania activa i transformació social

Som motor de canvi! Ciutadania activa i transformació social

Enguany hem engegat el Servei Comunitari (SC), una acció educativa orientada a desenvolupar la competència social i ciutadana. Treballant sobre necessitats reals amb entitats del nostre entorn (Residència AlchemiKa, Escola Balmanya..) els joves han estat capaços d’analitzar diferents situacions de vulnerabilitat de forma crítica i posar el seu coneixement i habilitats al servei de la comunitat per a millorar-les.

Des del Broggi volem reforçar la idea que educar és formar persones completes, amb una dimensió tan intel·lectual com cívica i moral, que els permeti comprometre’s socialment i esdevenir ciutadans actius i motor de canvi per la transformació social.

En el marc del Servei Comunitari hem desenvolupat diferents projectes: Veiem que n’opinen els nostres alumnes de la seva experiència viscuda en cadascun d’ells.

El projecte “Prevenim les violències masclistes” on les alumnes, després de rebre la formació oportuna de la ma de l’entitat ABD, han dut a termesessions de sensibilització contra la violència masclista destinades a l’alumnat de 6è de primària de l’Escola Antoni Balmanya .

 “Quan van acabar la sessió, els nens i nenes ens van demostrar que accions com aquestes els hi serveix d’inspiració i guia per seguir avançant, millorant la societat en que vivim i reduir els casos de violència masclista” ( Júlia S). “Aquest projecte m’ha ajudat a ser més conscient dels valors d’igualtat entre home i dona. Crec que en un futur m’ajudarà a identificar també possibles casos de violència masclista. (Ane, G)

El projecte “Els nostres Avis i avies”. En aquest projecte els alumnes han acompanyat durant diversos dies a un avi/avia de la Residència Alchemica. La finalitat era estretir vincles, intercanviar coneixement i trencar amb l’aïllament que pateixen algunes persones grans.

 “Desconeixia la situació dels avis en una residència. El SC m’ha fet ser més solidaria” (Gènesis, K.). “El que més m’ha agradat és veure el somriure i la il·lusió dels avis quan arribàvem. “Penso que a la residència es troben molt sols i fer aquest servei m’ha fet sentit plena. Realment fer feliç algú no costa res” (Claudia, C). “M’ha agradat poder parlar amb els avis i compartir experiències i coneixements sobre la seva època” ( Maria, D). “El S.C m’ha ajudat a posar-me en el lloc de persones del meu entorn més vulnerables. També m’ha permès coneixem a mi mateixa, els valors que tinc i els que he de treballar. (Lucia, C). “M’he adonat que la vida de la majoria d’avis no ha estat fàcil, han hagut de treballar i lluitar molt per tirar endavant” (Duna, V.) “M’ha aportar sentiments molt agradables” (Sara, C.).

El projecte “Parlem?” (parelles lingüístiques). En aquest cas, un noi o noia de 4t d’ESO i una noia o noi de qualsevol nivell de l’etapa de secundaria obligatòria amb dificultat de parla catalana han format una parella lingüística amb el compromís de dur a terme una hora setmanal de conversa. Amb aquesta acció volem fomentar l’ús de la llengua, el coneixement mutu, els vincles relacionals, el sentiment de pertinença i la cohesió social.

“Hem creat un gran vincle. No només ha sortir beneficiat el meu company sinó que jo també he aprés d’ell i exercitat valors com la solidaritat” (Gustav,S.). “Tant jo com el Cristopher (és el nom de la parella lingüística) teníem una mica de vergonya al principi, però quan ja feia un temps que ens vèiem, les xerrades fluïen molt més bé. Ell, no tenia cap problema per parlar en català i no li anava malament. Penso que ha sigut una bona experiència perquè gràcies a ella he conegut a una persona fora del meu entorn del dia a dia”. (Marçal, M). ”M’ha fet pensar sobre la importància de la llengua catalana.  Vull comentar la gran millora que ha fet la meva companya en aquest temps, parla amb molta més fluïdesa. Crec que ella està molt contenta del seu aprenentatge” (Lucas, M.).

El projecte “Conta’m un conte”. Aquest projecte ha anatdirigit a nenes i nens de P3,P4 i P5 de l’Escola Antoni Balmanya.

“Al principi pensava que la idea de fer un servei a una escola de primària fora d’horari escolar seria una pèrdua de temps. Però després vaig canviar d’opinió ja que vaig poder observar la il·lusió dels nens i com estaven d’emocionats per la lectura d’un conte. Sense dubte l’activitat va valer la pena i em vaig assabentar que motivava als nens i nenes a que continuessin llegint. Mentre jo vaig rebre alegria i goig al veurem admirat i escoltat pels petits”. (Joan. A). “Sembla que hem tingut molta connexió amb els nens petits però amb aquesta experiència he vist que no era tant simple com semblava”.(Chorouk)

El projecte “Fem-ho junts”. Aquest projecte ha tingut com a finalitat reforçar la lectoescriptura, l’anglès i les matemàtiques de nenes i nens de 1er, 2n i 3r de primària de l’Escola Antoni Balmanya.

 “M’ha semblat interessant ajudar als nens amb les matemàtiques d’una forma creativa i dinàmica, ja que la majoria d’activitats les vam preparar nosaltres i vam poder dirigir la classe com a segons professors. Me’n emporto el carinyo que ens han mostrat els nanos i el seu interès” (Alejandro, B.)  “En un principi pensava que el que faria seria irrellevant pels nens i nenes, però quan vaig veure que el fet de que vinguéssim ja els feia contents em vaig començar a alegrar” (Pau, H). El Servei Comunitari m’ha aportat compromís amb la societat i l’alumnat que atenia. M’he adonat de la importància que tost els alumnes puguin tenir una educació de qualitat” (Clara, D). “M’ha servit per conèixer com funciona el procés d’aprenentatge en una aula i el valors i actituds que han de tenir un docent davant la classe” (Nora, R) . “He sentit molta satisfacció quan un alumne meu entenia alguna cosa i he vist la gran responsabilitat que tenen els professors. (Bruna,H).

I ja per finalitzar tres dades importants extretes de l’avaluació duta a terme sobre el projecte Servei Comunitari: El 50% dels alumnes participants conclouen que el SC els ha ajudat molt a despertar el seu compromís cívic. El 27% declaren que els agradaria seguir col·laborant amb l’entitat amb que han treballat i un 23 % manifesten que quan tinguin 18 anys voldrien ser voluntaris.

Bona feina! Un gran aplaudiment a totes i tots els participants!!!!

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES