sábado, junio 22, 2024
spot_img
InicioDepartamentsCatalàLa descripció d'un espai, confinat. Una activitat de l'alumnat de 1r d'ESO

La descripció d’un espai, confinat. Una activitat de l’alumnat de 1r d’ESO

Quan es va tancar l’institut, al projecte de 1r d’ESO, estàvem iniciant el treball sobre l’espai. En diem “Mirar, Fotografiar, Llegir… la ciutat!” i ho fem en col·laboració entre ed. Visual i Plàstica, Ciències Socials i Català amb A BAO A QU https://www.abaoaqu.org/, que són especialistes en educació fotografia i cinema. Fa temps que hi col·laborem, tant a l’ESO com a BTX, i se n’aprèn molt.

El fet, però és que va començar el confinament i ens hem hagut de reinventar, com tothom. A Català, les primeres setmanes, vam adaptar-enllestir, la primera descripció d’espais que estàvem fent. Vam passar de mode col·lectiu (acostumem a redactar en grups de 4) a individual. També vam donar la possibilitat de canviar la imatge de referència: “Trieu una imatge d’un espai, sobre la qual fareu la descripció. Pot ser un espai interior o exterior. Pot ser una fotografia vostra o una que traieu de la xarxa (en el cas que no sigui vostra, heu de ressenyar d’on l’heu tret i a quin espai i època fa referència)”.

Imatge del text «Des de la finestra».

La veritat és que han sortit coses molt interessants! Les noies i nois de 1r ESO tenen una gran capacitat de reflectir el seu món, aquest cop a través de l’escriptura. La Daniela i el Bryan ens parlen de la terra dels seus pares, a Centre-Amèrica. D’altres ens apropen a la seva realitat més immediata, com el Joel (i el gat al seu balcó), la Ruth (i la vista de la finestra), la Claudia (que aconsegueix anar al súper) o la Jordina (que descobreix una nova part del terrat). També hi ha gent que evoca espais importants als quals aquests dies no pot accedir (com la Paula quan ens parla de la biblioteca municipal del barri), o bé d’altres que s’evadeixen d’entre les quatre parets amb la catifa màgica de la fantasia (en Prokhor que vola fins al Tibidabo o la Martina que fabula sobre un casalot que veu des de la finestra).

De manera que si us canseu de mirar per la finestra, podeu mirar el món a través dels ulls d’aquestes noies i nois. Bona lectura i bons viatges!

  1. Església de l’Externat de Sant Josep (pdf).
  2. La meitat del món (pdf).
  3. El gat al balcó (pdf).
  4. Des de la finestra (pdf).
  5. Passatge Maria Llimona (pdf).
  6. La segona part del terrat (pdf).
  7. Biblioteca Caterina Albert (pdf).
  8. Tibidabo (pdf).
  9. La mansió (pdf).
ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES