miércoles, julio 24, 2024
spot_img
InicioVisual i plàsticaBatxillerat d'artsAvantguardes, abstracció i color

Avantguardes, abstracció i color

L’ultim treball d’aquest primer trimestre amb el grup de Dibuix Artístic ens ha ajudat a acabar d’introduir tots els conceptes que ens interessen en aquest moment formatiu.

L’exercici plantejat ha consistit en una introducció a la història de les avantguardes històriques treballant d’una manera molt natural:

  • El món del color.
  • L’abstracció.
  • Les tècniques aquoses.
  • La maquetació dels apunts i la llibreta d’esbossos.
  • La recerca sistemàtica.
  • La creació d’un portfolio virtual.

Els resultats deixen veure que anem en la bona direcció: volem que els alumnes siguin conscients de les seves increïbles capacitats i que tinguin ganes de desenvolupar-les.

Hem estudiat les avantguardes analitzant en particular l’ús del color, la composició, el significat, l’espai i la relació entre abstracció i figuració.

A continuació, els alumnes han fet una sèrie d’obres ràpides que de fet suposaven una interpretació personal d’una de les avantguardes triades.

Una mena d’actualització d’aquests moviments que implicava una capacitat de síntesi que normalment no es dona en un alumne de 16 anys.

El cas és que com veieu hi han resultats remarcables.
I també han pogut explorar línies de recerca pròpies.
Maneres molt personals de fer servir eines de tota mena.
En alguns casos el bloc s’ha convertit en un company que no abandonaran en molt de temps.
Un espai d’experimentació en el que es pot veure madurar una idea.

Després han portat una bona quantitat de revistes d’art, fotografia, disseny, il.lustració… La idea consistia primer en apropar-los a les biblioteques públiques.

Aquestes compren habitualment moltes publicacions del nostre sector que provablement passaven desapercebuts als alumnes. La segona intenció consistia en veure si eren capaços de relacionar alguna obra contemporania en relació a alguna avantguarda hitòrica. Ha estat el punt més feble de l’exercici, tot i que també ens servirà per fixar objectius futurs.

Finalment els alumnes han plantejat una obra pròpia com a síntesi de tot el treball fet al bloc d’esbossos.

El treball s’ha realitzat en format DIN A3.

Els resultats són molt variats.

Ha estat un privilegi veure crèixer aquestes obres i hem pogut aprofitar el fet de treballar amb tants alumnes.

Tots aquests treballs estan fotografiats i compartits en els portfolios virtuals dels alumnes. 

Han d’aprendre a fotografiar i donar repercussió als treballs (a sota, un exemple de galeria virtual d’obres i referències).

Aquest fantàstic treball resulta una base molt interessant per introduir-nos en llenguatges contemporanis durant el segon trimestre. Els alumnes més madurs podran entrar en aquests nous estils des d’una via més sólida, reconeixent de manera humil el gran llegat de les avantguardes.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES