martes, julio 16, 2024
spot_img
InicioVisual i plàsticaBatxillerat d'artsReconstruim un fragment fotogràfic a partir de l’estudi de la història del...

Reconstruim un fragment fotogràfic a partir de l’estudi de la història del dibuix

Aquesta darrera activitat de la matèria de Dibuix Artístic ha estat molt útil per ampliar els coneixements de l’alumnat en el camp de la història del dibuix i la representació gràfica. També per acabar de reunir en un sol treball tot allò après al llarg del curs sobre composició, perspectiva, tècniques gràfiques i llums. Bàsicament cada alumne ha partit d’un petit fragment fotogràfic enganxat al centre de la làmina de dibuix. A partir de les línies de fuga de la fotografia s’ha inventat una nova realitat basada en molts casos en l’estudi d’un moviment artístic del passat.

PRIMERA PART:  RECERCA D’INFORMACIÓ HISTÒRICA

Hem explorat els moviments més importants entre l’antiguitat clàssica (S. VII  A.C.) i el romanticisme. 

Cada alumne ha apuntat les característiques gràfiques i conceptuals de cada estil. S’ha intentat triar les tècniques adients per imitar els efectes de les imatges de referència. A continuació es van crear dues miniatures d’uns 10×10 cms imitant dos fragments de dos imatges diferents del període triat. Es va fer una cerca a internet per localitzar noves imatges de referència. Es van triar fragments significatius. Es va observar els detalls i es va apuntar a la part de darrera dels dibuixos l’autor, any i la tècnica. També algunes característiques de les obres.

Després, en grups, es van crear algunes dipositives analitzant imatges dels períodes. Les diapositives també exploraven diferents camps d’aplicació del dibuix, més enllà de la creació d’obres artístiques:

  • El món de la ciència.
  • El món de la tècnica.
  • El món de l’arquitectura.
  • El món del disseny i la decoració.
  • El món de la filosofia i la religió.
  • Etc…

SEGONA PART: CREACIÓ D’UNA IL.LUSTRACIÓ EN LA QUE ES RECONSTRUEIX UN FRAGMENT FOTOGRÀFIC

La segona part era més imaginativa i reunia bona part dels aprenentatges del curs, a més dels sabers històrics de l’apartat anterior. 

Es va triar un petit fragment fotogràfic. Es va enganxar la imatge en un paper de mida DIN A3. Es van detectar les línies de fuga de la imatge i seguint aquestes línies es van localitzar els punts de fuga i la línia de l’horitzó.

A partir d’una de les èpoques històriques estudiades es van incorporar’algunes característiques al dibuix: aquestes podien ser tècniques, gràfiques, filosòfiques, estilístiques, etc…

Aquesta darrera part del treball esperem treballar-la amb més atenció la propera vegada.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES