domingo, abril 28, 2024
spot_img
InicioDepartamentsExperimentalsMonòlegs científics dels alumnes de 4t d'ESO

Monòlegs científics dels alumnes de 4t d’ESO

Perform: The Art of Science Learning

Sovint l’alumnat jove té un concepte restringit de la ciència que pot limitar-li la participació en aquesta àrea del coneixement. Hi ha uns estereotips sobre el científic (home, bata blanca, ulleres, despistat…) que en el cas de les noies, encara s’aguditza més per prejudicis de gènere.

Diversos estudis demostren que l’interés per la ciència ha caigut a Europa en els darrers anys. Les matèries unificades en l’acrònim anglès STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) tenen poc èxit entre el jovent.Conscient Europa, que en menys de deu anys hi haurà un dèficit de prop d’un milió de nous investigadors, sota l’aixopluc de la UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) va néixer el 2015 el projecte europeu PERFORMANCE.

Hi ha la necessitat real d’una ciència humanista, de manera que nombroses entitats que relacionen educació amb ciència, es van implementar durant un període de tres anys a mètodes innovadors d’educació científica fonamentats en les arts escèniques: Teatre de carrer al Regne Unit, Clowns a França, i Monòlegs Científics a Espanya. En aquest darrer cas, sota la direcció de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que coordina i gestiona tot el projecte.

Enguany som ja al punt quatre d’aquest full de ruta que es planteja l’Horitzó del 2020. La Universitat Autònoma de Barcelona dirigeix l’avaluació de l’impacte que té el procés d’educació participatiu en l’aprenentatge de les ciències per part dels estudiants i la participació d’aquests a la ciència.

És per tot això, que l’INSTITUT MOISÈS BROGGI, va ser un dels diferents centres triats per poder començar a implementar aquesta aproximació a les ciències de la mà de les arts escèniques. Durant el segon trimestre del PROJECTE DE 4t D’ESO dins l’optativa de BIOLOGIA I GEOLOGIA, dos membres destacats del grup de Científicos sobre ruedas Big Van, com són la Dra. Helena González i el Dr. Oriol Marimon, van venir al Broggi. Durant 6 sessions de dues hores, ambdós juntament amb 6 joves investigadors i vam poder aprendre que la ciència ha de ser rigorosa, però no té perquè ser avorrida. Briana Bombana estudia la contaminació a les platges; Rosemary Thwaite les tonyines; Anna Porreda i Marius Oltean són cosmòlegs; Marina Lafarga estudia exoplanetes i Hyerim Yoon, geografa i cartografa.

Des de diferents disciplines científiques, van ajudar a l’alumnat a fer el seu propi monòleg que vam presentar a tots els companys de 4t el dimarts 13 de febrer.

De nou, es va fer una nova presentació a famílies i més informal d’alguns dels monòlegs dins del Festival de la Ciència el passat dissabte 9 de juny.

Una representació de la feina feta dins de Catalunya de la mà dels Monòlegs Científics la vam tenir l’oportunitat d’anar els passats 14 i 15 de juny a la Sala de la UNESCO, a París. Vam coincidir amb la professora al Consell de Cent Eva Corrons i el seu alumne Marc Bruguera. De l’IES Castellbisbal l’alumna Jenny Miñana, i del Broggi l’alumna Keila González i la professora Ester Martínez. Un cop allà, a banda de participar en TALKS SHOWS sobre l’experiència als altres països, els tres alumnes van presentar el seu monòleg a alumnat de 4t d’ESO del Liceo Luis Buñuel de París.

Són moltes les sensacions que ens emportem tant de la nostra estada a la UNESCO, com dels tallers de monòlegs fets durant el curs.

Innovation in Science Education Through Performing Arts:

Discover how stand-up comedy, science busking and clowning innovate STEM education whilst embedding Responsible research and Innovations values.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES