martes, junio 18, 2024
spot_img

Observant l’art dels Celtes

A la matèria de Fonaments de les Arts reflexionem sobre l’art del present i del passat i mirem de conèixer, entendre i valorar les creacions de diferents contextos. Ara mateix a 1r de Batxillerat repassem les diferents tradicions artístiques medievals que es gestaren a Europa o a les seves perifèries, com són l’art bizantí, l’art islàmic, l’art dels pobles celtes o dels vikings, així com el Romànic i el Gòtic, entre d’altres.
L’art celta i l’art dels vikings, malgrat sembla estar lluny de nosaltres, ha estat rescatat per alguns àmbits de la cultura visual contemporània per servir de referent al disseny de joies, tatuatges, motius ornamentals o productes audiovisuals.
Hem intentat analitzar gràficament alguns dels motius gràfics presents en els manuscrits cristians il•luminats d’aquesta tradició celta, els del Llibre de Kells (800), el Llibre de Durrow (entre 650-700) o els Evangelis de Lindisfarne (715-720), tot imitant-los, reproduint-ne detalls o intentant aprendre de memòria nusos celtes.
L’estètica gràcifca dels celtes està plena de detalls i d’elements abstractes i figuratius que s’entrecreuen i s’adapten els uns als altres. Els nusos o les tires entrellaçades apareixen en tots els motius ornamentals, formant unes composicions realment complicades. Són difícils d’aconseguir però també hem descobert trucs per a fer-les. Mireu els resultats:
Les tipografies conviuen encaixades dins dels ornaments i elles mateixes estan plenes d’altres grafismes tant en l’interior com a l’exterior, com es veu en els dos detalls que els alumnes han recreat:
Les composcions de les pàgines són molt complexes i extremadament carregades malgrat està regides per la geometria. És com un caos ordenat, que correspon a la idea de l’horror vacui, en tenir horror a l’espai buit. Les figures humanes també s’adapten als espais o als marges de la pàgina, o fins i tot a dins les lletres.
La tradició artística celta està plena d’animals fantàstics que allarguen les seves extremitats per entreteixir-se amb d’altres motius ornamentals, i ells mateixos estan plens de petits detalls, com veiem en aquestes representacions que n’han fet els alumnes:
Artículo anterior
Artículo siguiente
ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES