jueves, junio 13, 2024
spot_img
InicioInstitutBatxilleratL'Internacional a Catalunya

L’Internacional a Catalunya

El passat 24 de gener, vàrem acollir al nostre institut una trobada anual entre els quatre instituts públics que ofereixen l’IB a Catalunya. Els nostres companys són el Josep Lladonosa a Lleida, el Gabriel Ferrater i Soler a Tarragona i el Jaume Vicens Vives a Girona, el veterà del grup. Els alumnes d’aquests tres institut es van desplaçar a Barcelona i nosaltres els vam rebre a la biblioteca Caterina Albert on vam començar tota una jornada plena de coneixement i d’intercanvi d’experiències entre l’alumnat d’aquest batxillerat.

La temàtica del dia va ser la monografia, un treball d’investigació independent dirigit pel propi alumne que culmina en un assaig. Tots nosaltres sabem què és el Treball de Recerca però teníem molts dubtes sobre què és exactament la monografia i com l’havíem d’enfocar. Per tant, el professorat de l’institut Moisès Broggi va preparar un seguit de xerrades i activitats per fer-nos més fàcil aquest camí. A la sala d’actes de la biblioteca ens va acollir Mohammed J. Aalhajiadhmed, el director de la Biblioteca de Mossul quan aquesta va patir l’ocupació per part del gihadisme. La biblioteca, que formava part de la universitat de la ciutat, era una joia cultural en la que s’hi guardaven 12.000 manuscrits d’abans de Crist i una diversitat bibliogràfica amb llibres de tot tipus de cultures, llengües i tradicions. Tot això va acabar cremat i molts dels seus treballadors varen haver de fugir, com Mohammed J. Aalhajiadhmed que ara està escrivint una tesis a la UAB. Aquesta xerrada va fer-nos posar en valor el coneixement, el tenim tant intregat a la nostra vida que no ens la podríem imaginar sense ell així que, l’hem de conservar i cuidar per tal que pugui arribar a tothom.

 Després d’aquesta gran experiència, ens varem separar en les diferents modalitats en les que volíem enfocar la nostra monografia i varem assistir a taules rodones amb alumnes i ex-alumnes de l’institut que ja l’havien fet o ja l’estaven acabant i professorat de les assignatures. Va ser un intercanvi molt ric i l’alumnat de primer varem poder compartir les nostres inquietuds, fer preguntes als nostres companys i agafar consells del seu procés. A continuació, els bibliotecaris de la Caterina Albert i un professor del Broggi, en Jaume Silvestre, ens varen oferir uns tallers sobre investigació i citació de fonts. Ens van ensenyar a buscar correctament informació per les nostres monografies, encara que aquest coneixement l’aplicarem a tots els treballs que fem a partir d’ara, i ens varen mostrar diferents llocs, biblioteques i espais webs on poder buscar informació contrastada i fiable. També ens varen ensenyar a com citar les fonts, com buscar referències i a organitzar tota aquesta informació que trobarem en el procès d’investigació.

Per acabar, vam compartir un dinar de germanor entre tots al nostre institut i vam tenir una estona de lleure per tal de poder socialitzar amb companys d’altres instituts. Definitivament, una experiència molt enriquidora per tots els seus participants.

Amàlia Cillero Prandi

1 Batxillerat Internacional

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES