jueves, junio 13, 2024
spot_img

Elements de la natura

Creacions escultòriques apartir d’un element natural realitzades a la matèria de Volum de 1r Batx Arts. Les creacions són el resultat de:

  • Estudi i anàlisi d’un element de la natura
  • Observació i dibuix de l’element, estudi de l’estructura i detalls
  • Estudi de referents. Els artistes treballats parteixen del món de l’arquitectura i l’escultura: Modernisme i Gaudí, Frank Ghery, Santiago Calatrava, Renzo Piano, Eduardo Chillida, Julio González, Constantin Brancusi, Henry Moore.
  • L’alumnat fa un rigorós procés de documentació, escrit i gràfic.
  • El material utilitzat és fang gris amb pàtina de bronze, ferro i altres. Acabat realitzat amb pigments naturals, goma laca i cera.
  • La creació final és una interpretació personal de l’element natural després d’un procés de simplicació, abstracció i/o modificació.
L’alumnat ha lliurat:
  • la peça final i una part gràfica on havia d’explicar amb imatges i/o dibuixos el procés. Aquesta part gràfica havia de contenir el mínim de text possible. Totes les creaciones s’exposen a l’institut, muntatge també ideat i realitzat per l’alumnat.

Increïbles els resultats. A continuació us mostrem les peces finals i una breu descripció de cadascuna, hem inclós alguna pàgina de la part gràfica de les tres primeres peces, com exemple del valor del procés i la riquesa de l’analisi dels referents en qualsevol treball de creació:

Títol: Quinta Essència

Autora: Nora Jou

Referent: Constantin Brancusi

L’expressió i títol de l’escultura Quinta Essència significa el nucli essencial i absolut d’alguna cosa. La idea de “trobar l’essència de les coses” de Brancusi va ser la principal inspiració per la meva peça i mitjançant l’abstracció vaig arribar a la conclusió que per mi, l’essència de la panotxa de blat de moro es troba en que és un conjunt creat per petits fragments; que en aquest cas, enlloc de grans de blat, són les diferents peces de fang que formen l’escultura.

  

  

Títol: El Dinamisme del Pes

Autora: Sofia Niubó

Referent: Eduardo Chillida

La meva obra parla sobre les qualitats de l’aigua des del punt de vista del pes. Abstraient, a poc a poc, arribo a la forma dels espigons de les platges de Barcelona. El mar s’endinsa en la forma del cub i la forada; li deixa entrar llum i l’oxida.

 

   

Títol: Discordia

Autora: Clàudia Vera Escrig

Referents: Brancusi

La forma de la magrana em va semblar molt suggeridora: el conjunt dels grans de la fruita són el que la creen- igual que la societat en si! -vaig pensar, aquella societat banal que Brancusi observava i plasmava en les seves obres. Però alhora, la forma en la que estan ordenats els grans és molt compacte, fet que m’ha portat a voler jugar amb la fi d’aquest ordre opressiu, intentant simular el desig d’escapar.

  

Títol: Capa a Capa

Autora: Laia Streb

Referent: Renzo Piano

La meva peça és una modificació de les capes que formen una concha. L’apilament de les rodones de fang reflecteix el moviment i el creixement de una concha. La complexitat de la imatge de l’arquitectura de Renzo Piano m’ha inspirat a fer una obra que es compon de moltes peces.

  

Títol: Vaivé

Autor: Ainhoa Rocamora

Referent: Frank Gehry

La meva peça anomenada vaivé és l’abstracció d’una flor, en concret un pètal. Agafant com a referent Frank Gehry, una peça on he volgut remarcar la forma arrodonida de l’element natural. Plena de corbes, transmet moviment per allà on la miris, funcionant per tots els punts de vista amb molt dinamisme.

 

Títol: Desestructures

Autor: Emma Corchero

Referents: Frank Gehry i Henry Moore

Desestructures és una terna de peces que vol simplificar un objecte tant quotidià com pot ser una nou. S’inspira en les formes abstractes de les escultures de Henry Moore i en les peculiars arquitectures de Frank Gehry

 

Títol: Nus Vital

Autora: Alba Santero

Referent: Santiago Calatrava

Aquesta obra parteix d’una planta. Amb la inspiració de com Calatrava entén les seves obres (cada part conforma la totalitat i l’obra és viva); vaig fer aquest nus, en el que va deslligant-se ell mateix

 

Títol: La garrofa

Autora: Laia Lebrero

Referent: Calatrava

Partint de les corbes irregulars de la garrofa i el moviment. He volgut remarcar les línies i crear una seqüència del mateix element natural mitjançant la simplificació i la modificació. Aconseguint, de tal manera, un total protagonisme del moviment i les curvatures

  

Títol:  La corba de la natura

Autora: Júlia Comeche

Referent: Eduardo Chillida

La corba de la natura és una obra que parteix d’una  enredadera, i de les corbes irregulars que la constitueixen. Expressa la força i  senzillesa del món vegetal que ens envolta, tot fent-ho a través de l’abstracció. La peça s’inspira en Chillida a l’hora d’utilitzar elements geometritzats que provoquen una sensació de pes, però que queden equilibrats amb l’ondulació que simbolitza la natura

 

Títol:  Ésser terrestre

Autora: Ítaca Font i Bragulat

Referent: Chillida

L’escorça d’un arbre et pot semblar l’element més simple de la natura fins al moment que l’observes. Els diferents relleus, textures i capes et faran endinsar dins un món de formes infinit.

   

Títol: L’hèlice

Autor: Yiyi Qiu

Referent: Eduardo Chillida

Aquesta peça escultòrica parteix d’una simplificació de les petites porcions que conformen la pinya. Destacant del referent, Chillida la predominació de les corbes que transmeten moviment a simple vista. I l’ús del color marró-or, per comprendre tant la fragilitat com la bellesa de l’element natural

 

Títol: Patella Vulgata

Autora: Marina Olivé

Referent: Frank Gehry

La meva peça és una modificació d’una patella (Lapa) amb el referent Frank Gehry que treballa amb corbes i materials inacabats. Per això vaig fer la peça més elevada com si fos un edifici i vaig exagerar les corbes que té la pròpia patella.

   

Títol: Hipèrbole

Autora: Judith Hernández Ayora

Referents: Brancusi

La meva peça vol expressar la simplesa de la forma dels pètals d’una rosa exagerant-los. Agafa la textura del pètals i els transforma d’una manera en la que expressa la seva bellesa d’una forma més bruta, no tan delicada

 

Títol: Buscant el buit

Autora: Júlia Pejó

Referent: Modernisme català

Com un element tant simple com una petxina pot abarcar un medi com l’oceà. A través de les ones, la peça busca entxampar el buit, de la mateixa manera que un mol·lusc preserva la seva perla

 

Títol: The Wave

Autora: Chiara Ansótegui

Referent: Eduardo Chillida

En aquesta obra es vol representar “el moviment” mitjançant una forma ondulada de la peça repartida en tres parts, representant cada una la simplicitat de la forma i la delicadesa del moviment.

 

Títol: Ombra rovellada

Autor: Jonán Vidal Plazas

Referent: Antoni Gaudí

Modificació de les línies corbes d’un cep (un tipus de bolet) intentant jugar amb les seves ondulacions naturals.

 

Títol: Complexitat senzilla

Autor: Joana Murillo

Referent: Eduardo Chillida

Aquesta peça ha partit d’una flor, més concretament el pètal. Utilitzant la simplificació i modificació. Chillida es veu present en el pes visual i les línies corbes que creen moviment. La pàtina blavosa imita al ferro.

 

Títol: Fulla

Autora: Berta Valera

Referent: Frank Gehry

Simplificació d’un element  ja molt simple de per sí (en aquest cas la fulla) a través de l’accentuació de les seves corbes naturals; aconseguint així la seva abstracció.

 

Títol: Cercle Viciós

Autor: Biel Lacuesta

Referent: Jeff Koons

Sota el concepte d’infinit representat a través del cercle he transformat l’element natural de la planta carnívora en una figura geomètrica sense sortida visual acompanyada de la brillantor del color característic del referent

 

Títol: Dues dones dansant

Autora: Carla Alcalde

Referent: Julio González i Pellicer

M’inspiro amb unes de les seves obres més representatives «Dessines dans l’es pace», «dibuixar en l’espai», un concepte que em va ajudar a concebre la meva obra. Agafo també la figura de la dona com a referent i l’incorporo de manera abstracta però també molt minimalista. No només concep aquest significat, dit ulteriorment sinó que les dues peces que ideen l’obra fan referència a la bola de pol·len, l’element natural d’on vaig partir

 

Títol: El cost del pes

Autora: Ona Yi Perarnau

Referent: Brancusi

Aquesta obra és una modificació sobre l’element natural ou representat a partir de dues peces constituïdes per una sèrie de tall que intenten expressar la fragilitat de l’element natural envers la gravetat

 

Títol: Dos perles

Autora: Gemma Sepúlveda

Referent: Santiago Calatrava

“2 perles” és una peça que vol simplificar i modificar un element natural que tots bé coneixem, la petxina de mar. M’he inspirat en les obres de Calatrava, s’inspira molt en els elements naturals, l’ús de les corbes, cada obra seva és viva. Té un pes important del moviment circular. He volgut afegir la perla com a símbol d’elegància.

 

Us mostrem algunes imatges de procés i l’exposició que podeu veure a l’institut.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES