viernes, julio 12, 2024
spot_img
InicioBatxilleratBatxillerat InternacionalCom treballem a Arts Visuals (IB)

Com treballem a Arts Visuals (IB)

El primers mesos de feina amb la primera promoció d’Arts Visuals (Batxillerat Internacional) ha estat realment esgotador. Hem intentat avançar totes les línies temàtiques del curs, encara que de manera molt bàsica. 

En aquest curs de 2 anys els alumnes han de comissariar una exposició pròpia, han de ser capaços de relacionar el context de varies obres d’art i han de construir un portfolio de documents en el que s’evidenciï una sistemàtica experimentació formal. Demostrarem al llarg del curs que això és possible al Broggi i ho farem de manera brillant.

Obsevar

Les primeres classes van servir per assimilar ràpidament els elements formals a partir dels quals podem sintetitzar la realitat: encaix, taques, línia valorada, trames, contrast, composició…

Molts opinen que per aquesta part del curs calen condicions innates però de seguida veiem que es tracta d’una part molt senzilla i ràpidament passem a temes més interessants.

L’obra d’art en el seu context: Teoria del Coneixement

Aprofitant el treball que els alumnes havien fet a l’estiu (comentaris d’exposicions i llibreta d’artista) va ser possible observar les múltiples relacions que s’estableixen entre les obres artístiques, els seus referents, la biografia de l’artista i el propi context històric d’aquest. Estem fent ús de les eines col.laboratives de Google (Drive i Drawing) per crear una sèrie de diagrames amb els que podrem reflexionar sobre alguns valors relacionats amb la representació artística. En paral·lel a la matèria de Teoria del Coneixement, també podrem qüestionar els poders que determinen aquests valors. Són els propis alumnes els que creen els seus coneixements de manera raonada i a partir d’aquí crearan obres amb un valor expressiu determinat.

Com apareixen les obres d’art?

Treballem a partir d’una obra observada durant l’estiu.

Estudiem de cada obra 4 línies iconogràfiques:

  • Una sobre els elements que apareixen.
  • Una sobre el tema de l’obra.
  • Una sobre l’estil amb el que es representa.
  • Una sobre el context.

Qui decideix les obres quines obres representen el canon en un moment donat?

  • Valorem cada una de les persones que formen part de la cadena artística.
  • Intentarem ordenar de manera coherent aquestes fitxes a mida que entrem en contacte amb artistes, comissaris, galeristes… durant el curs.

Pràctica curatorial. Projecte MMS. Fundació Miró

Per tal de preparar la primera visita a la Fundació Miró vam crear un document amb preguntes dirigides al comissari del cicle expositiu Peu a fora. Expedicions i diàspores en Jordi Antas. Gràcies a la nostra col.laboració amb la Fundació Miró (Projecte MMS) vam veure la mostra amb el comissari i també amb l’artista Anna García-Pineda ( La ficció és una realitat per succeir) .
Aquesta activitat va ser fonamental donat que va servir per tenir un contacte real amb un comissari d’una exposició i així imitar la seva feina. La primera pràctica curatorial del curs consistirà en liderar un grup d’alumnes del batxillerat d’Arts a partir d’una idea conceptual pròpia. Els alumnes-comissaris hauran d’ajudar i inspirar els alumnes-artistes per tal de crear junts una mostra coherent. Els comissaris podran conèixer prèviament la manera de treballar dels alumnes triats gràcies a les seves galeries personals. Tots els alumnes han creat uns portfolios virtuals amb obres pròpies, mostres de les seves llibretes d’apunts i també referències de treballs que els agraden. Més endavant us informarem de la marxa d’aquest ambiciós projecte.

Procés de treball i temàtica artística

Per últim, hem començat un treball de creació a partir d’una premissa formal: el món de les trames, i una altra temàtica: el dualisme. A partir d’aquest treball hauran de ser els alumnes els que fixin també aquests criteris. 

Creació d’esbossos tot expolorant les possibilitats gràfiques de les trames. Hem treballat des d’una tradició objectiva (el món del gravat tradicional) fins a una aproximació més expressiva  i abstracta (per exemple el món del minimalisme o el disseny contemporani). Alguns del artistes estudiats són el dibuixants Robinson (Werner Kruse), Robert Crumb i Gary Panter, l’artista minimalista  Sol LeWitt o el dissenyador William Branton.


El concepte de dualismeHem fet una recerca sobre aquest concepte. Hem vist que el dualisme es pot estudiar des de concepcions molt variades: els filòsofs Platon, Descartes o Daniel Dennet, també des de la biologia: Richard Dawkins o des de punts de vista mítics i religiosos.  També hem vist que ha estat un tema recorrent en el món de la literatura i el cinema: 2001, a Space Odissey (1968, Stanley Kubrick a partir d’el conte The Sentinel, d’Arthur C. Clarke, 1951), The Matrix (1999, germanes Wachowsky) o A.I. Artifical Intelligence (2001, Steven Spielberg. A partir del conte Super-Toys Last All Summer Long de Brian Aldiss, 1969).

 

Els alumnes han treballat de manera fragmentària al bloc.

Han anat associant les pròpies idees sobre el dualisme amb línies, colors, formes i composicions des de perspectives obertes, al·legòriques o abstractes.

Finalment s’ha associat tot plegat en una obra artística que treballa el tema proposat i també alguna de les tècniques amb les que es pot fes servir les trames.

Una vegada situades les 3 potes de la matèria començarem a aprofundir durant el trimestre les vies personals en les que treballaran els alumnes durant la resta del curs.
Per saber més de la nostra matèria visiteu aquest enllaç.
ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES