domingo, julio 21, 2024
spot_img
InicioInstitutESOEn marxa el projecte Estrumetacles de 3r d'ESO

En marxa el projecte Estrumetacles de 3r d’ESO

A partir dels conceptes treballats a les diferents matèries (geometria plana, estructures, cristalls, escultures modulars…) hem plantejat els alumnes crear una sèrie d’estructures artístiques formades per nodes de porexpan i unions de fusta.

Podem arribar a explicar una gran quantitat de coses fent servir variacions del radi dels nodes, diferents llargàries de les unions, posicions relatives dels elements, colors…

El repte consisteix a desenvolupar en cada grup el tipus d’informació que es vol visualitzar. Volem que siguin ells els que s’organitzin i determinin la forma final de l’estructura.

Els alumnes en grups han discutit sobre el tipus de dades que faran servir. A la pissarra veiem que hi han temes molt interessants. Si s’arriba a fer de manera clara obtindrem un resultat que mostrarà dades creuades que en principi són molt complexes.

El que és més important: ja hi ha molts alumnes que estan absorbits pel projecte i que provablement acabaran el trimestre amb un gran domini d’aquestes eines (recordem que un dels temes més actuals a la nostra societat és justament el BIG DATA, com les empreses informàtiques gestionen les macro-dades privades recollides des de les xarxes socials, el núvol…Alguns dels estudis plantejats consisteixen en relacionar dades que en principi poden semblar molt allunyades:

  • Ús que es fa d’internet a casa.
  • Opcions de futur acadèmiques i professionals.
  • Tolerància davant de la homosexualitat.
  • Activitats extra-escolars.
  • Origen geogràfic dels nostres cognoms.
  • Etc…

El següent pas és determinar quins colors i elements farem servir a les nostres estructures.
Els alumnes estan fent dibuixos per entendre les relacions dels elements. També petites maquetes. 

Finalment caldrà fer un càlcul aproximat dels materials que necessitarem.

Paral·lelament, per treballar alguns dels conceptes bàsics per entendre les estructures (resistència als esforços, rigidesa, estabilitat, …) hem construit estructures a partir de barres cilíndriques de paper.El repte ha estat el de dissenyar i construir una estructura amb no més de 30 elements i nodes rígids, els punts de suport de la qual han d’estar el més allunyats possible. Tot plegat l’estructura ha de ser capaç de suportar un esforç equivalent a 20 N.

És evident que no sempre el resultat és el desitjat, però el que destaquem de l’activitat són els aprenentatges, l’adquisició de destreses, hàbits i el desenvolupament de recursos personals i d’actituds (superació, cooperació,…) que s’han treballat durant el procés i que són més transcendentals que no pas els resultats.  

A finals de trimestre esperem mostrar-vos el resultat del treball. No sempre  aquest resultat és el més interessant d’un projecte però igualment ens esforçarem!. 

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES