jueves, mayo 30, 2024
spot_img
InicioActivitatsTaller de cúpules del projecte de 3r d'ESO

Taller de cúpules del projecte de 3r d’ESO

Dins del projecte estrumetacles de 3r d’ESO, i des de la matèria de matemàtiqes, s’ha realitzat un taller al nostre institut un taller impartit pel personal del Museu de les Matemàtiques (MMACA).

El nostre projecte enguany no està centrat en polígons regulars però tot i així ens ha anat molt bé a tots visualitzar com es podria treballar amb unes mides monumentals.

Entre els dos grups de 3r d’ESO ens va donar temps a construir 4 cúpules.

«Amagats a un racó  dels escrits de Leonardo da Vinci hi ha aquests dibuixos. No sabem si, en temps de Leonardo, es van construir realment aquestes estructures, però avui, 500 anys després, aquests esquemes encara ens obren les portes a descobrir i aixecar de veritat aquestes interessants cúpules.

L’única peça que ens cal és un pal dividit en 3 parts iguals amb 4 osques. No és necessari cap tipus d’element d’unió, el mateix pes de la peça és suficient per mantenir l’estabilitat de la cúpula. La petita diferència d’alçada entre els punts del fons dels encaixos fa que la cúpula s’aixequi.

Aquests dibuixos són tots d’estructures poligonals planes periòdiques per translació, es podrien continuar indefinidament. Però en deformar aquesta xarxa i bombar-la, els polígons deixen de ser figures planes. És sols gràcies a l’amplitud de les osques que la cúpula s’aixeca, arriba un moment, però, en exhaurir-se les toleràncies, que les peces ja no encaixen. »
ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES