sábado, abril 27, 2024
spot_img
InicioActivitatsSetmana de la Ciència a 3r i 4t ESO: Any de la...

Setmana de la Ciència a 3r i 4t ESO: Any de la Llum

 Enguany, l’’edició de la Setmana de la Ciència 2015 ens convida amb dos temes centrals com són  l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies relacionades amb la llum   i   l’Any dels Sòls.

A través del Director del Centre de Recursos del Districte de Sant Martí, el senyor Gabriel Núñez,  vam poder contactar amb la Irene Estévez dins del marc de “La Ciència en primera persona”. Una iniciativa  que posa en contacte investigadors divulgadors de les seves investigacions amb centres que vulguin donar una visió més propera de la ciència als seu alumnes.

Per això, l’Institut Moisès Broggi va poder tenir el privilegi de disfrutar de la Xerrada Experimentant amb la llum dirigida a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, a càrrec d’Irene Estévez investigadora del departament d’Òptica (UAB) el passat dimecres 18 de novembre.

La científica Irene Estéves és Graduada en Física (2012) i Màster en Fotònica (2013) per la Universitat de Santiago de Compostela. Actualment està fent un doctorat al grup d’òptica la Universitat Autònoma de Barcelona gràcies a la beca FPI 2013. La seva investigació està centrada en el desenvolupament d’un mètode d’alta precisió per a la mesura de l’índex de refracció de sistemes òptics amb suficients corbes. També col·labora en la docència del grau en Física i en el Màster de Photonics, i en la divulgació per estudiants d’institut i per a famílies “Els Dissabtes de la física” a la UAB.

A la xerrada, l’Irene  va començar explicant-nos perquè ella és investigadora, i com va arribar a triar l’òptica com a centre de les seves investigacions.  Tot seguit es va centrar en la història de la llum i en la dificultat de la comprensió de la dualitat ona-corpuscle que aquesta ona electromagnètica té. Finalment, també va parlar–nos de la importància de l’òptica, la llum i les tecnologies basades en la llum.

La xerrada ens va mostrar de manera molt pràctica, el comportament ondulatori i corpuscular de la llum, i alguns dels fenòmens que presenta, com la interferència, difracció, polarització, funcionament dels làsers, … i després els va relacionar amb les tecnologies de la llum que actualment fem servir (il·luminació, sanitat, cinema 3D, LED blau -Nobel Física 2014- , energia solar, mòbils, ordinadors, cinema 3D…). Finalment ens va  explicar la seva investigació actual.

Tota la part teòrica es va estar acompanyar de senzills experiments que ens va ensenyar en directe, i que els alumnes van poder veure, perquè el punt fort de l’òptica és l’efecte visual i sorprenent, permetent arribar a entendre de forma senzilla el comportament de la llum. Els muntatges més complicats els va mostrar en vídeos.

Pels comentaris posteriors dels alumnes, es va veure que van entendre el comportament de la llum i van valorar la seva importància en la nostra vida diària.

 

Us facilitem l’enllaç del quequicom sobre la llum que la professora de Tecnologia, Núria Beltran ens ha compartit.

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/quequicom/la-llum-al-nostre-servei/video/5388412/

Si us heu quedat sorpresos que el LED blau hagi estat motiu del Nobel de física, 30 anys més tard que es descobrissin els verd (que no van tenir Nobel, podeu accedir a aquest enllaç.

http://www.medciencia.com/por-que-el-led-azul-merece-un-premio-nobel-en-fisica-y-el-led-verde-no/

I si voleu saber què és això dels dissabtes divulgatius a la UAB us passem aquest enllaç, confiant que la iniciativa es mantingui aquest proper any de nou.

http://www.uab.cat/web/sala-de-premsa/detall-de-noticia/tornen-els-dissabtes-divulgatius-de-la-uab-1345667174054.html?noticiaid=1345679900389

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES