Aquest any, els guanyadors de la nostra categoria han estat en primer lloc María Martínez, en segon lloc Camil·la Casas (que no va poder recollir el premi) i en tercer lloc Ignasi Larreula. Van rebre el diploma i els premis de la mà del mateix Dr. Isaac Casanovas, un dels responsables de l’excavació i troballa de l’esquirol volador.
Pedro Javier Armengou, periodista de Ràdio Sabadell, va entregar la primera categoria. i la Sra Montserrat Chacón, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell va entregar la segona categoria i celebrava que ja havia participat en 4 de les 8 entregues que ha fet l’ICP. El presentador de l’acte va ser, també un any més el gerent de l’ICP, el senyor Enric Menéndez.
Aquí teniu una mica d’informació per de l’importància de la troballa. Un equip internacional d’investigadors encapçalat per Isaac Casanovas, de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), descriu en un article a la revista eLife el primer esquelet fòssil d’un esquirol volador. Pertany a l’espècie Miopetaurista neogrivensis, té 11,6 milions d’anys i és l’esquirol volador més antic que es coneix. Les restes provenen de l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, Catalunya), un dels jaciments del Miocè més importants del món i que els darrers anys ha proporcionat fòssils excepcionals de primats, elefants i tortugues gegants, entre altres grups faunístics.
El material recuperat al jaciment està format per més de 80 ossos de l’esquelet, incloent-hi el crani i diversos elements de les extremitats anteriors i posteriors que han permès confirmar que Miopetaurista neogrivensis era una espècie planadora. Els esquirols voladors presenten una morfologia única i inconfusible dels ossos del canell, que estan modificats per subjectar i desplegar el patagi, que és el nom que rep la membrana de pell que utilitzen per volar. Malgrat que en el llenguatge comú es diu que són voladors, en realitat planen utilitzant aquesta membrana. Gràcies a aquest sistema poden recórrer fins a 150 metres des d’un arbre a un altre.
Miopetaurista és un esquirol volador de mida molt gran, els investigadors estimen que devia pesar entre 1,1 i 1,6 quilos, comparable a la majoria d’espècies d’esquirols gegants actuals. “Ens hem d’imaginar un animal de gairebé un metre de longitud incloent la llarga cua i que amb les extremitats esteses podia tenir una envergadura de ben bé 40 centímetres”, explica Isaac Casanovas, l’investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) que encapçala l’estudi. Els ossos són tan grans que inicialment els investigadors van pensar que havien trobat restes d’un primat.
El presentador de l’acte va ser un any més el Sr. Enric Menéndez, gerent de l’ICP.
Ja fa un any dençà tres alumnes de 4t d’ESO del Broggi van ser finalistes del concurs de l’any 2018. Van ser les que veieu en aquesta foto. La guanyadora va ser la LAIA MORENO, el segon premi va ser per a la KEILA GONZÁLEZ i el tercer per a l’ADA CREUS.