miércoles, enero 22, 2025
spot_img
InicioBatxilleratBatxillerat InternacionalVisita a l'exposició “NANCY HOLT / DINS FORA” al MACBA

Visita a l’exposició “NANCY HOLT / DINS FORA” al MACBA

El passat divendres 1 de desembre, els alumnes de 1r de Batxillerat Internacional vam visitar l’exposició “Nancy Holt / Dins Fora” al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Aquesta mostra de l’obra de l’artista nord-americana Nancy Holt ens va presentar la seva visió i ens va generar preguntes sobre la percepció, l’entorn i el llenguatge. La seva pràctica artística va ser molt diversa: àudio, fotografies, vídeo, instal·lacions, obres de land art… A través d’aquests mitjans, Holt expressava el seu amor per la natura i plantejava qüestions molt relacionades amb el que discutim a la matèria de Teoria del Coneixement. 

Un dels focus principals de la visita era la importància del punt de vista a l’hora d’interpretar el nostre entorn. Algunes de les obres abordaven el tema des de la mirada de l’observador; per exemple, amb composicions fotogràfiques del mateix escenari des de diferents angles. A més a més, en la percepció del nostre entorn, el llenguatge hi juga un gran paper. Com afecta el llenguatge que utilitzem a la interpretació que fem d’un espai? Quines limitacions té el llenguatge a l’hora de descriure l’entorn? Obres com audioguies tretes de context, fora de l’espai que estaven descrivint, ens van fer pensar-hi de nou. Ens va portar a qüestionar-nos la necessitat d’explorar el que veiem des del llenguatge que ja coneixem, sense deixar que sigui simplement una forma d’un color amb un volum, unes ombres, unes textures… però sense un nom associat. Com canviaria el coneixement que adquiriríem de l’entorn si ho fessim així?

L’exposició tractava molts altres temes, com ara la llum com a mitjà manipulable, o la incorporació de la ciència dins del procés de creació artístic. La seva instal·lació “Sun Tunnels”, situada al desert de Utah, reprodueix diverses constel·lacions dins de grans cilindres de formigó. En aquesta creació, s’explora la combinatòria dels punts de vista des d’on es pot observar una obra. A més a més, per construir-la, Holt va col·laborar amb un equip de científics. Això ens porta a plantejar-nos les semblances i diferències entre ciència i art, així que les relacions que poden establir les dues àrees de coneixement.

L’obra de Nancy Holt ens convida a explorar i aprofundir en temes molt diversos. Les preguntes que planteja, juntament amb les relacions que hem establert nosaltres mateixos amb el que treballem a Teoria del Coneixement, fan que la visita sigui molt enriquidora.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES