miércoles, abril 24, 2024
spot_img
InicioUncategorizedClasses semipresencials a la postobligatòria

Classes semipresencials a la postobligatòria

Més conseqüències COVID! Reducció dels horaris presencials dels estudis postobligatoris a l’institut Moisès Broggi

Avui hem adreçat una carta a tot l’alumnat de Batxillerats i Cicles Formatius i a les seves famílies on els fèiem una primera explicació dels importants canvis que a partir de la setmana vinent es faran en la dinàmica d’estudis a Batxillerats i Cicles Formatius. Es tracta d’una reestructuració profunda que afecta tot l’alumnat de postobligatòria i el seu professorat, així com el temps i els espais de treball; per la qual cosa us demanem que llegiu aquest document amb atenció.

La resolució del Departament de Salut 2700/2020 aprovada pel Govern el passat 29 d’octubre estableix un seguit d’adaptacions horàries en els estudis de secundària postobligatoris (en el nostre cas Batxillerats i Cicles Formatius). En el cas de l’ESO, en canvi, les classes es mantenen com fins ara.

El propòsit d’aquesta adaptació és el de contribuir a la contenció de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya, tot reduint la mobilitat de les persones a la ciutat (en aquest cas de l’alumnat) i disminuint el nivell de confluència de persones i per tant les possibilitats de contagi dins l’institut.

La nova organització horària comença el proper dilluns 9 de novembre i s’aplica fins al 21 de desembre (últim dia abans de les vacances de Nadal). Aquest calendari pot ser modificat en funció de l’evolució de les circumstàncies sòcio-sanitàries i de les consegüents instruccions del govern.

Resum calendari semipresencial de Batxillerat (pdf)

Resum del nou calendari semipresencial de Cicles (pdf)

Els nous horaris de l’alumnat de postobligatòria a l’institut s’organitzen bàsicament alternat els dies de classe presencial i els de classe telemàtica, alhora que es capicuen els diferents nivells (1r i 2n) de manera que coincideixin el mínim possible a l’institut. Aquesta alternança de dies i grups-classe permet, d’una banda, una reducció important del nombre de persones que conviuen cada dia a l’institut i, alhora, una certa continuïtat dels estudis de postobligatòria. Els calendaris adjunts mostren la distribució d’aquesta alternança aplicada als diferents nivells de Batxillerat i Cicles Formatius.

Els dies que l’alumnat no té classe presencial es manté l’horari d’estudi habitual via telemàtica. Això vol dir que cada hora que un grup té una matèria determinada serà convocat telemàticament pel professorat per tal de realitzar plegats la sessió de treball. Tanmateix, les sessions de treball no seran necessàriament d’una o dues hores. L’objectiu és que cada professora defineixi el contingut de la sessió segons les característiques de la matèria. Es pot organitzar amb un temps d’explicació, un temps de diàleg, una estona per resoldre dubtes, una altra de treball personal i finalment una activitat de tancament de la sessió.

Les pràctiques i els exàmens es realitzaran de manera presencial, sigui en els dies que hi ha classe a l’institut o bé mitjançant un calendari especial en el cas de les proves trimestrals de Batxillerat i de les recuperacions de CF. Cal tenir en compte que el fet d’haver d’ajustar els exàmens als dies de classe presencial demanarà també al professorat un nou esforç de flexibilitat en la seva programació. Dit d’una altra manera, es podrà donar el cas d’haver d’ajornar una prova una setmana o bé d’haver de “retallar” els continguts que entren en un examen per tal de fer-lo el dia que l’alumnat fa aquella assignatura a l’institut. Tal i com s’ha comentat més amunt, els exàmens finals i les recuperacions disposaran d’un calendari presencial específic, durant el qual se suspendran les classes ordinàries.

D’altra banda, quan un grup-classe hagi de fer quarantena (confinament domiciliari de 10 dies) perquè l’Autoritat Sanitària Pública determini que ha tingut contacte estret amb un cas de COVID amb PCR positiva, continuarà els estudis telemàticament seguint l’horari específic per a aquesta circumstància, confegit pels caps d’estudis i comunicat expressament per la tutora a l’alumnat, famílies i professorat. Per tant en aquestes circumstàncies el grup es desvincularà completament de la dinàmica i els horaris de classe de dies alterns.

Som conscients que l’enrenou que tot això representa és majúscul i les dificultats en les quals ens anirem trobant poden ser diverses i serioses. Tanmateix, la situació sociosanitària en la qual ens trobem, aquí i arreu del món, és també del tot excepcional i ens obliga ara a implementar aquests canvis per tal d’intentar donar la millor continuïtat possible a la formació de les nostres noies i nois.

A part dels calendaris de la nova organització de les classes de Batxillerat i Cicles Formatius, s’adjunten també un seguit de documents oficials amb la intenció de situar el context normatiu en el qual es produeix aquesta proposta.

Arxius pdf

Instruccions curs 2020-2021

Noves restriccions

Comunicat del Departament d’Educació sobre les mesures sanitàries

Resolució del Departament de Salut

Resum del nou calendari semipresencial de cicles

Resum calendari semipresencial de Batxillerat

Artículo anterior
Artículo siguiente
ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES