El dijous dia 22 de novembre els alumnes de 1r de Batxillerat Artístic vam anar a fer una visita al MACBA, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, i després al CCCB a veure l’exposició sobre Stanley Kubrick.
Al MACBA vam visitar l’exposició permanent de la seva col·lecció que va des del 1929 fins a l’actualitat. L’exposició té el nom d’Art i conflicte i mostra sobretot obres d’art que tenen algun contingut de caràcter polític o social. Vam voltar per diferents sales, en les quals hi havia art d’una dècada determinada. A la primera sala vam veure obres de la Guerra civil Espanyola en forma de cartells de caràcter polític. També vam veure obres dels anys posteriors a la Guerra civil i fins a la Segona Guerra Mundial, on els artistes experimenten amb l’abstracció i la geometria.
A la sala dels anys seixanta, vam veure moltes obres relacionades amb la publicitat i els mitjans de comunicació, que intentaven criticar o reclamar diferents qüestions socials. Moltes obres tractaven temes com els drets civils, el feminisme o el pacifisme. També hi havien peces del context de la dictadura franquista, amb el gris com a color predominant, el gris dels uniformes de la policia de l’època i el gris com a significació de viure sota una dictadura. D’aquesta part em van cridar l’atenció unes escultures d’uns homenets petits i grisos sense cames i que somriuen al no res. Penso que això representa la seva buidor interior i la seva tristesa ja que els somriures semblen molt forçats. I el fet que no tinguessin cames per mi significa que no tenen voluntat pròpia o llibertat.
També em va sorprendre molt un conjunt gran de capsetes de metall amb fotos de persones suïsses mortes. Això demostra que, en temps de guerra quan mor tanta gent en combat, ja no es dona importància a la resta de gent que mor cada dia per causes naturals, que mor en un context normalitzat de pau.
Olivia López Bremme 1BB
Christian Boltanski, Reserva dels suïssos morts, 1991 (esquerra) i Joan Rabascall, Petó atòmic, 1968.
Guerrilla girls, S’han de despullar les dones per entrar al Metropolitan Museum?, 1989
(esquerra) i Jean-Michel Basquiat, Autoretrat, 1986.