Els alumnes de 1r de Batxillerat d’Arts vam muntar abans de Nadal pels passadissos de l’institut una sèrie de mini exposicions temàtiques sobre l’art de l’antiga Grècia i l’antiga Roma. Les exposicions són de caràcter temàtic i expliquen aspectes dels temes triats i en alguns casos també els relacionen amb l’actualitat. El disseny expositiu també ha anat a càrrec de cada grup que ha intentat buscar els elements gràfics o volumètric i la composició apropiada per tal de presentar la informació.
Muntatge de les exposicions
Les temàtiques són molt variades i de diferents àmbits artístics. La moda hi és representada en dos apartats, un dedicat a la indumentària de la dona romana i en veure com s’ha reinterpretat a través del cinema. Una altra sobre la indumentària a l’antiga Grècia, complementada amb exemples de dissenys d’inspiració grega en els dissenyadors de moda actuals.
Indumentària femenina a l’antiga Roma/ Percepció de la dona romana a través del cinema.
Indumentària a l’antiga Grècia / Presentació del treball al passadís de l’institut
També la representació dels déus de la mitologia clàssica i de les criatures fantàstics ocupen dos espais, aquest últim amb exemples de com les criatures fantàstiques que van prendre forma a través de l’escultura i dels dibuixos ceràmics a l’antiga Grècia, han estat recuperades en molta àmbit de la cultura visual contemporània, com el cinema i els vídeojocs.
Representació dels déus/ Criatures fantàstiques d’ahir i d’avui
L’art vinculat al poder a l’antiga Roma també hi té dos espais expositius, un dedicat precisament a aquest tema on es repassa la funció ideològica i propagandística de l’arquitectura i sobretot l’escultura i l’altre on podem veure com tan a Grècia com a Roma es configura un ‘art de la moneda’ amb la realització de petits relleus sobre les peces de metall, primer amb temes mitològics, més endavant amb les efígies dels emperadors.
Representació del poder a Roma/ L’art de a moneda
Uns altres dos espais tracten temes d’arquitectura. En un es presenten els espais dedicats a l’entreteniment i en l’altre es parla de la presència de les columnes com a element fonamental de l’arquitectura del període, i de com aquest element ha tingut continuïtat en d’altres moment històrics.
L’art de l’entreteniment/ Columnes
Finalment una temàtica molt tractada de l’art clàssic, la Bellesa i dues temàtiques popularment poc explicades com són les produccions artístiques relacionades amb la sexualitat tant a Grècia com a Roma, amb exemples també de l’art contemporani i, finalment un espai dedicat al color a l’antiga Grècia on es parla de com la historiografia del segle XVIII va generar un discurs sobre la perfecció, correcció i puresa moral de l’art grec basada en l’estètica del blanc immaculat del marbre i de l’expressió harmoniosa i pulcre del cos humà, fet que no és ben cert perquè les escultura i arquitectures eren generalment policromes.
La gran mentida sobre el color a l’antiga Grècia.
Bellesa interior i Bellesa exterior/ Art i sexualitat