L’alumnat de 2n de Batxillerat Artístic dins la matèria de Cultura Audiovisual, comença el curs analitzant les portades de premsa de l’endemà dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils. Després d’aquest anàlisis fan una proposta ficticia de noves portades i també dissenyen il·lustracions.
El treball s’inicia amb la reflexió, primer en gran grup, sobre la cobertura periodística del greu atemptat. Un diàleg amb diverses intervencions, i amb l’experiència pròpia de cada alumne sobre com va viure la trista notícia.
Després proposem analitzar, comentar, diferents portades publicades l’endemà dels atemptats. Aquests anàlisis els fem de manera formal i també des del punt de vista connotatiu. Un cop finalitzat aquest primer treball l’alumnat exposa davant els companys la tasca feta. L’activitat es realitza en petits grup de treball, 3 a 4 alumnes. Adjuntem algunes imatges dels comentaris:
Un cop feta l’exposició a classe, encomanem a l’alumnat a crear una portada per un diari fictici o bé fer una il·lustració com a mostra de condol per les víctimes.
Aquests són els resultats:
1. Dol després de l’atemptat. Autors: Andrea Torres, Mariona Rovira i Marta Vélez.
Aquesta portada, pretén transmetre el sentiment de dol comú dels ciutadans de tot arreu que malauradament pateixen aquesta situació. Dóna un missatge de pau i de repulsa absoluta tant dels atemptats de Catalunya com els actes violents arreu del món.
2. Not in my name. Autors: Jana Borja, Lídia Balagué i Júlia Guasch
L’objectiu del cartell és diferenciar els musulmans dels jihadistes. També hem buscat una xifra estimada de la quantitat de musulmans que hi ha al planeta i que són víctimes de les etiquetes i insults que reben injustament. Amb els colors que hem triat hem volgut fer veure que els musulmans no són «dolents» igual que s’associa amb el color vermell. La resta de colors contrasten i donen molta força.
3. España atacada por musulmanes. AIXÒ ÉS UNA PROVOCACIÓ. Autors: Adrián Camarós, Joan Noguer i Dani Muñoz
La nostra proposta (El Imperio) és una provocació intencionada, volíem donar una visió incorrecte del que per nosaltres significa el periodisme (no fa falta ser tan poc subtil per fer mal periodisme, el que hem tractat és una manipulació de la informació). El motiu pel qual hem decidit fer una portada que inciti a l’odi és per contrastar amb la resta de propostes que s’han fet a classe. Volíem generar polèmica, fer una portada irrespectuosa, reaccionària, racista, xenòfoba i que en general promulgui i faci apologia de la por, l’odi i la violència. Amb aquesta portada també volíem obrir el debat sobre “on estan els límits de la llibertat d’expressió?”
4. Barcelona no té por. Autors: Júlia Gusi, Samanta Fernandez, Gemma San Andrés i Paula Flor
El que nosaltres volíem aconseguir amb aquesta portada de diari era transmetre la notícia el més objectivament possible, sense faltar el respecte a les víctimes ni provocar pànic entre la gent. El títol, que transmet un missatge de suport i fortalesa, és gran i destaca amb el contrast dels colors, però a on ens porta primer la vista és a la fotografia, que se situa a la part de dalt. Tot i ser de l’atemptat, és neutral, ja que no mostra a cap víctima. A sota del títol es troben dues fotografies més d’un tamany més reduït i del mateix estil, acompanyades d’un subtítol amb un parell de dades de l’atemptat.
5. Sense por. Autors: Laia Martínez i Anna Solé
El que volíem amb aquest cartell era representar, a part de les víctimes de Barcelona, a totes les altres víctimes que hi ha hagut en d’altres atemptats. Ho hem fet d’una forma senzilla i no específica, tot fosc per mostrar el dol i al fons la bandera catalana per representar tan el dol com el suport cap a tothom.
6. Barcelona united. Autors: Louna Barbié, Arnau Salvador i Mariona Urgell
La nostra portada per la revista Time és d’una dona musulmana amb un hijab de la bandera Barcelonina. La intencionalitat és donar un missatge d’unitat dels ciutadans, i deslligar la religió musulmana amb els terroristes responsables de l’atac, per evitar la possible culpabilitat que poden rebre les persones d’aquesta religió. El color principal de la portada és el vermell, ja que a part de ser un dels tres colors de la bandera, és un color que impacte i ajuda a transmetre el missatge d’una manera forta i clara.
7. No a la violència. Autors: Karolina Buineviciute, Duira Gamboa i Miquel Sierra
Per crear aquesta portada, el nostre grup va agafar com a referència la portada del diari Sport del dia 18 d’agost, que vam analitzar i creiem que és especialment respectuosa amb les víctimes, i en vam fer una altra que podria ser per algun dels dies de després dels atemptats. Les idees que van ser clau a l’hora d’elaborar la portada van ser incloure una fotografia de les mostres de suport per l’atemptat, crear un titular que unifiqués a Barcelona i sempre intentar ser subtil, respectuós i objectiu.
8. Ciutat de pau. Autors: Romà Cots, Oriol Cabús, Marcel Recasens
Nosaltres hem creat una portada per un diari fictici anomenat “El Dia”. En aquesta hi destaca el titular “Ciutat de Pau”, que incita al pacifisme davant del atacs jihadistes. La imatge de l’skyline nocturn de Barcelona també vol donar un missatge de calma.
El text situat a la part inferior esquerra consisteix en una breu explicació dels atacs i al seu costat es pot veure el recorregut que va fer la furgoneta travessant Les Rambles.
9. T’estimo Barcelona. Autors: Clàudia Alcalde, Anna Badia, Anna Muniesa
El nostre treball s’ha basat en un format molt més senzill, enfocat per a poder servir d’estampa en diversos elements. Hem utilitzat el Cobi, la famosa mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona ‘92, per representar la necessària unió dels barcelonins davant de l’atemptat. A part, com a figura central i donant la mà a les altres mascotes, es troba un Cobi que simbolitza la població musulmana. D’aquesta manera, intentem eradicar el pensament negatiu que han ad
10. #BarcelonaT’estimo. Autors: Helena Espina, Alba Hernández i Paula Aznar
El que el nostre grup volia mostrar amb aquest cartell és la part més artística de l’atemptat. És a dir, visibilitzar tot el moviment de fotografies que ha tingut lloc a les xarxes socials amb el hashtag #BarcelonaT’estimo, que ocupa el títol. Fent aquest collage hem volgut recopilar diverses il•lustracions d’artistes (alguns molt coneguts, com Mariscal) que han decidit expressar el seu condol a través de la il·lustració.
Actualment aquests cartells es poden veure en una exposició al vestíbul de l’institut.