jueves, noviembre 21, 2024
spot_img
InicioBatxillerat d'artsArt i volumEscultures sobre l'obra de Jules Vernes

Escultures sobre l’obra de Jules Vernes

Des de la matèria de Volum, l’alumnat de 1r Batx Artístic, rep l’encàrrec d’idear i construir una forma tridimensional sobre l’obra de l’escriptor Jules Vernes. El treball es desenvolupa en les següents fases:

FASE DE CONEIXEMENT, RECERCA I INVESTIGACIÓ (sobre el tema)

  • Presentació en gran grup de l’encàrrec i primeres imatges de portades de llibres de Jules Verne.
  • Quines obres va escriure, de que tracten, quines hem llegit… Recull a la pissarra i en un doc del drive. Destaquem la sèrie de viatges extraordinaris (1863-1879), Viatge al centre de la terra, De la terra a la lluna, La volta al món en 80 dies, Els fills del capità Grant o Vint mil llegües de viatge submarí
  • Debat i primera pluja d’idees sobre paraules clau en l’obra de l’escriptor. Fem dos llistats.
  1. Paraules relacionades amb els llibres: Viatge al centre de la terra: capes tectòniques, vulcanisme, lava, monstres. Vint mil llegües de viatge submarí: el super-home, el super-villà, Steam-Punk, tecnologia, monstres, màquines de guerra. L’illa misteriosa: química, dinamita, rotllo McGiver. Cinc setmanes en globus: territoris. La volta al món en 80 dies: De la terra a la lluna: l’espai, cràters, òrbites, balística (direccions…), naus espacials
  2.  Paraules clau en relació a objectes, elements: mapa, bola del món, escafandra, pop, submarí, rellotge (de sorra), el mar, mitjans de transport: trens, globus, vaixell, pas del temps, personatge (interior-exterior).

Posteriorment a aquesta primera part de recerca i investigació sobre les infinites possibilitats, ens endinsem en el món dels materials i els referens.

FASE DE RECERCA (sobre referents escultòrics i materials)

  • Revisem referents escultòrics que treballin sobre objectes i amb diferents tècniques: fang, pasta de paper, llibres pop-up (Het Zilte Western Pop-up book) i el llibre com a objecte artístic (Mar Arza)
FASE DE CREACIÓ
  • Després de les fases esmentades, l’alumnat fa un treball individual al seu bloc d’esboços, dibuixa idees i fa propostes escrites. En aquesta fase alguns alumnes prototipen (fan la seva idea en un material senzill per veure el resultat 3D). En aquesta fase és important triar el material en funció del què volem fer. Un cop feta la tria i valorant les diferents propostes, l’alumnat ha de  triar la peça definitiva i llavors s’inicia la fase de creació de la peça final. Durant aquesta fase, si no s’ha fet un prototip amb el material definitiu, poden passar coses que ens facin replantejar la tria de material.
FASE DE COMUNICACIÓ
  • Cada alumne, fa fotografies de procés, del bloc, de la peça final, pensa el títol i escriu una breu explicació de la peça. Aquest material formarà part de la cartel·la col·lectiva del treball. Les escultures s’han exposat a la Biblioteca Xavier Benguerel i la Josep Benet del MUHBA. En aquests moments els treballs s’exposen a l’institut.
A continuació els treballs:

 

 

Molt. Júlia Gaya

Tècnica i material: llibre de vell transformat per doblecs, incisions i talls.

Breu descripció: La meva peça em recorda, primer de tot i posat de manera horitzontal, a un eriçó, i en segon lloc i posat en vertical un cohet, que em fa pensar en les històries dels viatges de Jules Verne. La peça es basa en doblegar cada una de les pàgines del llibre, com si fos una història, cada dobleg una aventura.

 

Petit resum. Lola Iglesias

Tècnica i material: paper maché, filferro i pintura gouache

Breu descripció: en la meva peça, que com podeu observar imita una bola del món antiga, he volgut fer un recull d’alguns dels conceptes bàsics de les obres de Jules Verne, com podrien ser: un tentacle d’un pop o un submarí. Els conceptes que estan al cel, com un cohet o la lluna, els he enganxat a un filferro elevat, amb la intenció de que es vegi que volen. Es per això que anomeno la peça “Petit resum”.

 

Into the sea. Paula Martin

Tècnica i material: llibre de vell transformat per incisions i talls.

Breu descripció: La meva peça de Jules Verne representa el moviment del fons marí. Per poder interpretar-ho he fet una sèrie de talls circulars al mig de l’interior del llibre i en una de les cares hi he dibuixat com un vaixell submergit, fent referència a la novel•la 20.000 llegues submarines.

Enigma. Aina Casal

Tècnica i material: paper maché, filferro i pintura gouache amb acabat de vernís.

Breu descripció: En la meva peça he volgut representar el concepte de misteri present en les novel·les de Jules Verne, i per fer-ho he fet un interrogant format per tres element que també estan presents a la seva obra: el tentacle d’un monstre, la terra i la lluna.

 

Marea. Lia jaumejoan

Tècnica i material: modelat de fang blanc amb vernís.

Breu descripció: La meva peça és una onada, per mi l’aigua del mar i el seu moviment és molt important en les novel·les de Jules Verne. El titol també va relacionat a aquest moviment del mar que tant he intentat plasmar a la meva peça.

 

Abisme. Mayra Vives

Tècnica i material: modelat de fang blanc amb pàtina de bronze.

Breu descripció: En la meva obra volia representar un casc antic de submarinisme rovellat, consumit pels anys que porta al fons del mar i per criatures marines, típic de les obres de Jules Verne. Per aquesta raó vaig decidir que els tentacles sortissin de dins del casc, i donar-li un acabat que simuli metall oxidat.

Nort i sur. Marta Llurba

Tècnica i material: llibre de vell transformat per elements externs (vaixell) incisions i talls.

Breu descripció: Per fer la meva peça vaig voler utilitzar un llibre perquè era un material que no havia utilitzat mai abans. Tenia la idea de basar-me en el llibre concret de Jules Verne “Norte i Sur” per realitzar la meva creació i per això vaig decidir representar el vaixell que apareix en la portada. Per fer les ones, vaig retallar frases del llibre que em recordaven al mar i les vaig impregnar de tinta blava. Després les vaig enganxar amb cola de barra per tal de simular onades. El vaixell el vaig fer amb cartolina de color verd fosc. Vaig retallar diferents mòduls i després els vaig unir pel centre amb un filferro. El resultat final és el llibre obert per la meitat amb un vaixell al mig envoltat d’onades de paraules.

El món de Jules Verne. Alba López

Tècnica i material: llibre de vell transformat per incisions i talls. Llum interior.

En la meva obra em volia endinsar a través de l’ombra projectada d’alguns elements característics de l’obra de Jules Verne.

 

Lleuger. Laura Godard

Tècnica i material: modelat de fang blanc amb coberta de paper de diari i cola blanca.

Breu descripció: Volia representar un avió de paper, encara que l’avió en si, el vaig realitzar amb fang. Després de crear-lo, vaig recobrir-ho amb petits trossos de pàgines d’un llibre. La meva idea era representar el fang, que en si és un material que dóna sensació de pes, però fer-lo lleuger.

 

El volum de les lletres. Cesca Monserrat

Tècnica i material: llibre de vell transformat per incisions i talls.

Descripció: laa meva obra vol representar amb volum les idees més importants de l’autor. Volia crear una relació entre les lletres del llibre i la tècnica del pop-up. Per recrear aquesta relació he creat diferents figures amb volum com per exemple un calamar, una illa, un submarí…

Profunditats. Maria Ledesma Pi

Tècnica i material: llibre de vell transformat per incisions i talls.

Breu descripció: La meva obra representa unes escales cap a un misteri, i a l’hora, que pas a pas tot s’aconsegueix. Amb això vull interpretar com el protagonista va aconseguint poc a poc els seus objectius i amb això, una superació.

  

Deesa marina. Maria Santaló Muñoz

Tècnica i material: modelat de fang blanc amb pàtina de bronze.

Breu descripció: En la meva peça he volgut afegir diferents característiques, que es representen normalment en les obres literàries de Jules Verne. L’escafandre i els tentacles, a més d’afegir la figura humana, són aspectes destacats en ell. M’agrada com la peça dóna la sensació d’oxidació, com si hagués estat molt de temps al mar.

BALLON À AIR CHAUD. Martí Cama

Tècnica i material: paper maché, filferro i pintura gouache

Breu descripció: la meva peça representa un globus aerostàtic, ja que en la novel·la  “la volta al món en 80 dies” utilitza aquesta aeronau estàtica no propulsada.

Dunia. Cristina Ros

Tècnica i material: paper maché i pintura gouache

Breu descripció: la meva peça representa la visió del món relacionada amb les seves aventures i els viatges. En vàries de les obres de Jules Verne apareixen pops, de colors vermells i tons semblants, els quals he volgut representar a la base, que és una barreja de colors rosa, i lila, que tenen formes irregulars representant les potes dels pops. La meva obra inclueix una bola del mon, que està superposada a les potes del pop.

 

Diari d’exploració. Ariadna Altimira

Tècnica i materials: Dibuix en una llibreta d’esbossos.

Breu descripció: En la meva figura volia representar com seria l’experiència d’un viatge de veritat, és a dir, volia explicar sense paraules tot el que comporta una exploració, per això he intentat reflectir en la meva peça tot el que es pot arribar a aprendre i explorar, sortir a veure el món com Jules Verne. A més, he volgut afegir alguns animals, com el calamar que surt en un dels seus llibres.

 

Filant lletres. Elvira Asimani

Tècnica i material: llibre de vell transformat per doblegs, incisions i talls

Breu descripció: Aquesta figura representa la història «La volta al món en 80 dies» en forma de vestit d’època, es a dir, el vestit és la història en si, d’aquí ve el nom «FILANT LLETRES».El conjunt de l’obra és el llibre doblegat formant un con cobert amb trosos de tela, frases i una silueta feta amb plastelina de la part superior del cos.

Cinc llegües de viatge submarí. Guillem Vilademunt

Tècnica i material: fotografies i libre de vell

Breu descripció: Amb la meva peça he volgut afegir diferents parts de fotografia per descriure alguns dels títols de capítols del llibre de Jules Verne,Vint mil llegües de viatge submarí.

Remolí. Abril Ripoll

Tècnica i material: paper de diari, cola blanca, un globus…

Beu descripció: La meva figura està inspirada en les aventures que Jules Verne relata a les seves històries. Hi podem observar una esfera al centre (la Terra) enmig d’un remolí creat en el mar, hi ha onades i això pot representar les voltes i aventures que ens porta l’autor.

Llibre amunt. Marina segura.

Técnica i material: fang blanc i pintura gouache

La meva figura esta inspirada en els llibres de Jules Verne que tenen a veure amb el mar. He volgut fer un llibre de fang on sobresortisin coses tipiques del mar i dels seus llibres com per exemple el cap d un buzo, o l’aleta d’un tauro. Despres ho vaig pintar tot per donar color.

A continuació fotos dels quaderns amb les primeres idees, i treball a l’aula.
ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES