Creacions escultòriques apartir d’un element natural realitzades a la matèria de Volum de 1r Batx Arts. Les creacions són el resultat de:
- Estudi i anàlisi d’un element de la natura
- Observació i dibuix de l’element, estudi de l’estructura i detalls
- Estudi de referents. Els artistes treballats parteixen del món de l’arquitectura i l’escultura: Modernisme i Gaudí, Frank Ghery, Santiago Calatrava, Renzo Piano, Eduardo Chillida, Julio González, Constantin Brancusi, Henry Moore.
- L’alumnat fa un rigorós procés de documentació, escrit i gràfic.
- El material utilitzat és fang gris amb pàtina de bronze, ferro i altres. Acabat realitzat amb pigments naturals, goma laca i cera.
- La creació final és una interpretació personal de l’element natural després d’un procés de simplicació, abstracció i/o modificació.
- la peça final i una part gràfica on havia d’explicar amb imatges i/o dibuixos el procés. Aquesta part gràfica havia de contenir el mínim de text possible. Totes les creaciones s’exposen a l’institut, muntatge també ideat i realitzat per l’alumnat.
Increïbles els resultats. A continuació us mostrem les peces finals i una breu descripció de cadascuna, hem inclós alguna pàgina de la part gràfica de les tres primeres peces, com exemple del valor del procés i la riquesa de l’analisi dels referents en qualsevol treball de creació:
Títol: Quinta Essència
Autora: Nora Jou
Referent: Constantin Brancusi
L’expressió i títol de l’escultura Quinta Essència significa el nucli essencial i absolut d’alguna cosa. La idea de “trobar l’essència de les coses” de Brancusi va ser la principal inspiració per la meva peça i mitjançant l’abstracció vaig arribar a la conclusió que per mi, l’essència de la panotxa de blat de moro es troba en que és un conjunt creat per petits fragments; que en aquest cas, enlloc de grans de blat, són les diferents peces de fang que formen l’escultura.
Títol: El Dinamisme del Pes
Autora: Sofia Niubó
Referent: Eduardo Chillida
La meva obra parla sobre les qualitats de l’aigua des del punt de vista del pes. Abstraient, a poc a poc, arribo a la forma dels espigons de les platges de Barcelona. El mar s’endinsa en la forma del cub i la forada; li deixa entrar llum i l’oxida.
Títol: Discordia
Autora: Clàudia Vera Escrig
Referents: Brancusi
La forma de la magrana em va semblar molt suggeridora: el conjunt dels grans de la fruita són el que la creen- igual que la societat en si! -vaig pensar, aquella societat banal que Brancusi observava i plasmava en les seves obres. Però alhora, la forma en la que estan ordenats els grans és molt compacte, fet que m’ha portat a voler jugar amb la fi d’aquest ordre opressiu, intentant simular el desig d’escapar.
Títol: Capa a Capa
Autora: Laia Streb
Referent: Renzo Piano
La meva peça és una modificació de les capes que formen una concha. L’apilament de les rodones de fang reflecteix el moviment i el creixement de una concha. La complexitat de la imatge de l’arquitectura de Renzo Piano m’ha inspirat a fer una obra que es compon de moltes peces.
Títol: Vaivé
Autor: Ainhoa Rocamora
Referent: Frank Gehry
La meva peça anomenada vaivé és l’abstracció d’una flor, en concret un pètal. Agafant com a referent Frank Gehry, una peça on he volgut remarcar la forma arrodonida de l’element natural. Plena de corbes, transmet moviment per allà on la miris, funcionant per tots els punts de vista amb molt dinamisme.
Títol: Desestructures
Autor: Emma Corchero
Referents: Frank Gehry i Henry Moore
Desestructures és una terna de peces que vol simplificar un objecte tant quotidià com pot ser una nou. S’inspira en les formes abstractes de les escultures de Henry Moore i en les peculiars arquitectures de Frank Gehry
Títol: Nus Vital
Autora: Alba Santero
Referent: Santiago Calatrava
Aquesta obra parteix d’una planta. Amb la inspiració de com Calatrava entén les seves obres (cada part conforma la totalitat i l’obra és viva); vaig fer aquest nus, en el que va deslligant-se ell mateix
Títol: La garrofa
Autora: Laia Lebrero
Referent: Calatrava
Partint de les corbes irregulars de la garrofa i el moviment. He volgut remarcar les línies i crear una seqüència del mateix element natural mitjançant la simplificació i la modificació. Aconseguint, de tal manera, un total protagonisme del moviment i les curvatures
Títol: La corba de la natura
Autora: Júlia Comeche
Referent: Eduardo Chillida
La corba de la natura és una obra que parteix d’una enredadera, i de les corbes irregulars que la constitueixen. Expressa la força i senzillesa del món vegetal que ens envolta, tot fent-ho a través de l’abstracció. La peça s’inspira en Chillida a l’hora d’utilitzar elements geometritzats que provoquen una sensació de pes, però que queden equilibrats amb l’ondulació que simbolitza la natura
Títol: Ésser terrestre
Autora: Ítaca Font i Bragulat
Referent: Chillida
L’escorça d’un arbre et pot semblar l’element més simple de la natura fins al moment que l’observes. Els diferents relleus, textures i capes et faran endinsar dins un món de formes infinit.
Títol: L’hèlice
Autor: Yiyi Qiu
Referent: Eduardo Chillida
Aquesta peça escultòrica parteix d’una simplificació de les petites porcions que conformen la pinya. Destacant del referent, Chillida la predominació de les corbes que transmeten moviment a simple vista. I l’ús del color marró-or, per comprendre tant la fragilitat com la bellesa de l’element natural
Títol: Patella Vulgata
Autora: Marina Olivé
Referent: Frank Gehry
La meva peça és una modificació d’una patella (Lapa) amb el referent Frank Gehry que treballa amb corbes i materials inacabats. Per això vaig fer la peça més elevada com si fos un edifici i vaig exagerar les corbes que té la pròpia patella.
Títol: Hipèrbole
Autora: Judith Hernández Ayora
Referents: Brancusi
La meva peça vol expressar la simplesa de la forma dels pètals d’una rosa exagerant-los. Agafa la textura del pètals i els transforma d’una manera en la que expressa la seva bellesa d’una forma més bruta, no tan delicada
Títol: Buscant el buit
Autora: Júlia Pejó
Referent: Modernisme català
Com un element tant simple com una petxina pot abarcar un medi com l’oceà. A través de les ones, la peça busca entxampar el buit, de la mateixa manera que un mol·lusc preserva la seva perla
Títol: The Wave
Autora: Chiara Ansótegui
Referent: Eduardo Chillida
En aquesta obra es vol representar “el moviment” mitjançant una forma ondulada de la peça repartida en tres parts, representant cada una la simplicitat de la forma i la delicadesa del moviment.
Títol: Ombra rovellada
Autor: Jonán Vidal Plazas
Referent: Antoni Gaudí
Modificació de les línies corbes d’un cep (un tipus de bolet) intentant jugar amb les seves ondulacions naturals.
Títol: Complexitat senzilla
Autor: Joana Murillo
Referent: Eduardo Chillida
Aquesta peça ha partit d’una flor, més concretament el pètal. Utilitzant la simplificació i modificació. Chillida es veu present en el pes visual i les línies corbes que creen moviment. La pàtina blavosa imita al ferro.
Títol: Fulla
Autora: Berta Valera
Referent: Frank Gehry
Simplificació d’un element ja molt simple de per sí (en aquest cas la fulla) a través de l’accentuació de les seves corbes naturals; aconseguint així la seva abstracció.
Títol: Cercle Viciós
Autor: Biel Lacuesta
Referent: Jeff Koons
Sota el concepte d’infinit representat a través del cercle he transformat l’element natural de la planta carnívora en una figura geomètrica sense sortida visual acompanyada de la brillantor del color característic del referent
Títol: Dues dones dansant
Autora: Carla Alcalde
Referent: Julio González i Pellicer
M’inspiro amb unes de les seves obres més representatives «Dessines dans l’es pace», «dibuixar en l’espai», un concepte que em va ajudar a concebre la meva obra. Agafo també la figura de la dona com a referent i l’incorporo de manera abstracta però també molt minimalista. No només concep aquest significat, dit ulteriorment sinó que les dues peces que ideen l’obra fan referència a la bola de pol·len, l’element natural d’on vaig partir
Títol: El cost del pes
Autora: Ona Yi Perarnau
Referent: Brancusi
Aquesta obra és una modificació sobre l’element natural ou representat a partir de dues peces constituïdes per una sèrie de tall que intenten expressar la fragilitat de l’element natural envers la gravetat
Títol: Dos perles
Autora: Gemma Sepúlveda
Referent: Santiago Calatrava
“2 perles” és una peça que vol simplificar i modificar un element natural que tots bé coneixem, la petxina de mar. M’he inspirat en les obres de Calatrava, s’inspira molt en els elements naturals, l’ús de les corbes, cada obra seva és viva. Té un pes important del moviment circular. He volgut afegir la perla com a símbol d’elegància.
Us mostrem algunes imatges de procés i l’exposició que podeu veure a l’institut.