La tipografia és un dels elements més transversals en el món del disseny. Explorant les seves característiques millorem moltes capacitats. Aquest curs també ens hem centrat en el treball sobre el bloc amb activitats molt variades i ràpides que es poden enllestir en una sola sessió de treball i que combinem amb algunes classes més teòriques.
Evidentment, al ser un tema molt bàsic, hi ha bona part de l’alumnat que ja té una facilitat especial per endreçar la informació escrita i les imatges en els blocs, tant en apunts personals com en treballs ràpids en els que es genera informació creativa (imatges superiors d’algunes llibretes a principi de curs).
Hem fet una primera formació sobre l’origen de les tipografies romanes (capital i uncial) i la seva evolució medieval cap a les minúscules carolíngies i gòtiques. Vam fer també un passeig més superficial per alguns moments importants del segle XX.
Crec que aquesta base es notarà a l’hora d’entendre la lògica de les tipografies grotesques modernes.
A partir d’aquesta aproximació històrica en fet un treball d’observació activa de l’estructura d’algunes tipografies modernes: primer fora de l’aula, a la zona de davant de l’institut.
Després a l’aula de manera molt guiada pel professor amb treballs cada cop més tècnics.
Per útlime, hem anat a la biblioteca, en aquest cas intentant copiar el diagrama previ que els dissenyadors dels llibres triats per l’alumnat van fer servir en els documents. No només estudiem la tipografia com a configuradora del caràcter sinó que l’ampliem al concepte de la pàgina i el document complet.