sábado, junio 22, 2024
spot_img
InicioVisual i plàsticaBatxillerat d'artsAnàlisi d'un disseny. Què diuen de nosaltres els objectes?

Anàlisi d’un disseny. Què diuen de nosaltres els objectes?

La primera activitat de la matèria de Disseny de 2n de batxillerat ha consistit en enfrontar-nos a l’anàlisi d’un disseny existent.  Cada alumne va triar un producte i va fer la descripció en profunditat d’alguns elements:

  • Elements funcionals.
  • Elements simbòlics i comunicatius.
  • Elements estètics.
  • Elements tecnològics i econòmics.

Aquest esforç serà molt útil de cara a plantejar possibles connotacions un cop comencin a dissenyar tipografies i altres construccions. La primera eina que té el dissenyador és justament el desenvlupament del llenguatge escrit.

El primer exemple que mostrem també va fer una comparació a partir de les regles del bon disseny d’en Dieter Rams. 

Anàlisi d’una maquineta d’escriptori MUJI.

Aquesta és una maquineta manual d’escriptori del 2010 de la marca japonesa MUJI. El seu disseny és reminiscent tant dels productes Braun de l’alemany Dieter Rams com de la filosofia japonesa del Dan-Sha-Ri, on se segueix un estil de vida regnat per la senzillesa i l’harmonia.

Pel que fa a les característiques funcionals, és un producte segur i apte per a totes les edats. Això es deu als seus cantons arrodonits i la làmina d’espuma a la part inferior per evitar relliscades i assegurar estabilitat. La mida del cos i la manovella fan d’aquesta maquineta un disseny ergonòmic i antropomètric, fàcil d’agafar per totes bandes i amb mides semblants a les d’unes mans humanes.

És ideal per al transport i l’emmagatzematge, donades les mides petites pensades per a l’escriptori i les seves cares planes que permeten un fàcil guardat com ara el d’una capsa o llibre. A més, el seu pes de 220 g facilita molt el seu desplaçament.

Així mateix, el seu disseny senzill i minimalista, seguint els cànons japonesos de MUJI, ens evoca calma, ordre i higiene, donats els seus aspectes estètics. A simple vista, és agradable de mirar no et sobreestimula cap detall innecessari, el disseny és concís i honest. De la mateixa manera, és amable al tacte gràcies a la seva superfície de resina suau i polida, sense textures incòmodes, posant èmfasi en la funcionalitat en si, que és molt intuïtiva.

Per acabar, podem veure perquè aquest disseny és mereixedor de l’aprovació de Dieter Rams. És un disseny tant útil com estètic com comprensible com discret com honest com sostenible com consistent amb el medi ambient com qualsevol dels dissenys de Rams. Tant el seu funcionament com les seves característiques més purament estètiques, fan d’aquest producte un d’universal i essencial per a qualsevol escriptori i perfil de client, ja siguin estudiant, oficinistes, dibuixants, escriptors, dissenyadors, etc.

Anàlisi de la compresa Evax normal sense ales.

La compresa de la marca Evax del model normal sense ales és un producte simple i efectiu que porta funcionant molts anys i és considerada indispensable en la vida de moltes persones.

  1. Característiques funcionals

Aquest producte s’utilitza per absorbir la sang de la menstruació i la seva funció principal és aconseguir la comoditat de la persona que l’utilitza. Això s’obté, en aquest model específic, gràcies al poc grossor de la compresa i la facilitat amb la qual es col·loca. Ve amb un adhesiu que funciona a mode d’enganxina i es fixa directament a la roba interior. El disseny es fa pensant en la forma i la mida que segueixen la majoria de calces o altres formes de roba interior, per tant, adaptant-se en el sentit ergonòmic i l’ antropomètric.

Ve dins d’un envàs de plàstic comprimit molt lleuger que facilita el seu emmagatzematge i transport. 

  1. Característiques comunicatives i simbòliques

Pel que fa als elements simbòlics del disseny, en podem trobar un de molt obvi, i és que la decoració amb estrelletes no és casual. Es podria deduir que el que s’intenta amb aquestes il·lustracions més alegres és romantitzar o treure pes a les incomoditats o molèsties que pot portar la regla.

  1. Característiques estètiques

El color també és una forma de transmetre vivacitat i alegria amb l’ús de tons vius i càlids. Un altre factor que influeix molt en la forma en què percebem el producte és l’olor. Evax utilitza un aroma molt subtil que, a part de tenir la funcionalitat pràctica de neutralitzar l’olor natural, també aporta una sensació de tranquil·litat.

  1. Aspectes tecnològics

En relació amb els materials, la compresa en sí està conformada per una capa superior i una d’inferior fetes amb poliolefines, una escuma absorbent que es troba al centre, i un adhesiu que s’enganxa a la roba interior. Després tenim l’embolcall que està fet d’un plàstic molt fi. El preu d’una caixa amb setze compreses normals pot costar entre quatre i cinc euros i les podem trobar a qualsevol supermercat o farmàcia.

Anàlisi d’un Chupa-Chups de .

Els «Chupa Chups» són unes llaminadures de 8 cm d’alçada caracteritzades per ser els primers models de caramels amb pal del món. L’empresa va ser fundada el 1958 i segueix fabricant models molt semblants avui.

1. Elements funcionals: La mida del pal dels ‘Chupa Chups» permet poder agafar-los amb els dit còmodament sense necesitat d’ocupar massa espai, això fa que es pugun dur fins i tot en una butxaca petita. Gràcies a aquest pal el producte està per sobre dels caramels comuns ja que al menjar els clients no es taquen les mans. A més, el fet que sigui de plastic fa que no es trenqui i es pugui mastegar, no com els d’altres marques. S’obre de forma nolt original; el plàstic que recobreix l’interior està recargolat al pal de suport. Això es un avantage des d’un punt de vista ecològic, ja que només genera dos residus del mateix material i no hi ha una fabricació d’embolcall en excés. Aquest fet també pot ser negatiu ja que alguns nens no tindran la força per obrir-los.

2 Elements simbòlics comunicatus: El logotip té dos colors: vermell i groc. Aquests colors s’associen amb emocions com la felicitat i la passió i a la vegada són utilitzats per altes empreses de menjar poc saludable. Addicionalment, a cada «Chupa Chups» hi ha un tercer color que s’associa amb el sabor. Les imatges que envolten el producte amb el sabor són molt atractives i fan que l’espectador vulgui provar-lo. Al logo hi ha una flor, cosa que atrau als nens.

3. Element estètics: Els «Chupa Chups» tenen una tipografia molt característica i estètica perquè va ser creada per Dalí. És molt dinàmica i es nota que s’ha escrit a mà. El fet que sigui un disseny tan cridaner i icònic fa que es pugui reconèixer ràpidament.

4. Elements tecnològics: Els «Chupa Chups» estan fets de plàstic, que és un material fàcil i econòmic de fer. L’empresa no intenta donar una imatge de producció a mà i és bastant evident que és un producte fabricat en massa. Només es necessiten dos peces d’embalatge: un pal i un tros de plàstic amb una serigrafia estampada.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES