Amb l’alumnat de 1r i 2n de batxillerat artístic hem tingut el privilegi d’assitir a l’estrena del film Macondo en motiu del festival de cinema d’Autor. El projecte Cinema en curs en el qual participem en diferents nivells ens ha convidat en sessió única per compartir la projecció del primer llargmetratge de la cineasta Sudabéh Mortezai.
L’alumne Jeremias S. de 2n de batxillerat artístic ens fa la crònica de l’esdeveniment:
Fins a quin punt el cinema pot unir la història del dia a dia d’un nen txetxè a un públic amb una realitat completament distinta i amb uns valors diferents? Això és el que alumnes de 12 a 18 anys participants del projecte Cinema en curs hem pogut comprovar aquest passat 29 d’abril al Teatre del CCCB, amb motiu del Festival de Cinema d’Autor.
Certament i des d’un punt de vista personal, ha estat una experiència enriquidora i, amb una mica de tristesa, potser única. Una pel·lícula que no té altre motiu que transmetre la dura vida a Macondo, barri de refugiats amb esperançes d’asil a la Viena imperial. En aquest cas, el protagonista, Ramasan, ens fa viatgar a través de la seva forçada adultesa, obligat a prendre desicions que encara no està preparat per fer a la seva “temprana” edat, una lliçó per a la desmotivació i deixadesa de la nostra societat.
Finalment surt el sentit més humà de nosaltres en escoltar els comentaris que giren a la sala després de l’efusiu aplaudiment que es dedica a la pel·lícula. Preguntes sobre els personatges, sobre la biografia de la directora del film Sudabeth Mortezai, amb una aparent sincronia amb Ramasan; i sobre la realitat vista, punts de vista que van aflorir dels alumnes assitents.
Amb certesa es pot dir que Macondo ha aconseguit un treball difícil d’aconseguir, unir emocionalment dues cultures en una excel.lent hora i mitja.