domingo, abril 28, 2024
spot_img
InicioActivitatsSetmana de la Ciència 2015: Xerrada dels Sòls a 2n d'ESO

Setmana de la Ciència 2015: Xerrada dels Sòls a 2n d’ESO

L’edició de la Setmana de la Ciència 2015 ens convida amb dos temes centrals que són  l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies relacionades amb la llum i l’Any dels Sòls.

És per aquesta importància cabdal dels sòls i per a la conmemoració de l’Any dels Sòls que el Seminari de Ciències Experimentals va fer la presentació de la Xerrada de Any Internacional dels Sòls als alumnes de 2n d’ESO. Interessant Ponència a càrrec de Sílvia Sender llicenciada en Ciències Biològiques per la UAB, el passat dimarts 17 de novembre a les 10 a l’aula Magan.

La Sílvia ens va presentar què és un sòl, quins components té, qui hi viu, usos del sòl…

Per acabar amb la reflexió de la necessitat de cuidar-los i protegir-los per evitar la desertificació arreu del món. Tot i que els índex risc de desertificació a la nostra península és també molt alt, sobretot per la urbanització i per la contaminació per derivats nitrogenats (provinents dels purins).

I és que els sòls són un recurs clau amenaçat.  La FAO estima que un terç de tots els sòls es degraden, a causa de l’erosió, compactació, obturació, salinització, esgotament de la matèria orgànica i els nutrients, acidificació, contaminació i altres processos causats per pràctiques insostenibles de gestió del sòl.

A no ser que s’adoptin canvis, la superfície mundial de terra cultivable i productiva per persona equivaldrà el 2050 a només una quarta part del nivell de 1960.

Un centímetre de sòl pot trigar fins a 1 000 anys a formar-se, i amb un 33 per cent de tots els recursos mundials de sòls degradats i la creixent pressió humana, s’estan assolint uns nivells crítics que fan que la seva correcta gestió sigui un assumpte urgent.

 

La FAO (http://www.fao.org/home/es/)  ha implementat més de 120 projectes relacionats amb el sòl en tot el món i ha elaborat al costat de la UNESCO el Mapa Mundial de Sòls per Cartografiar la terra. Entre les prioritats més urgents hi ha la actualització, normalització i accessibilitat al coneixement mundial dels tipus i distribució del sòl; així com establir un sistema mundial d’informació sobre els sòls que, proporcionant dades i informació fiables, podria ajudar en la presa de decisions relacionades amb la gestió de sòls.

La FAO ha posat en marxa una sèrie d’iniciatives, incloent el llançament de l’Aliança Mundial pel Sòl .

Malgrat la duresa de la xerrada, per la problemàtica que implica, i perquè el sòl d’entrada pot semblar un tema poc atractiu, la Sílvia els va saber motivar molt, fent-los participar i interactuant continuament amb ells.

La xerrada es va acabar amb el vídeo que ha fet la FAO amb motiu de la celebració del qual us deixem aquí l’enllaç.  https://www.youtube.com/watch?v=11rlhcCXiCg

Però si voleu veure la col·lecció sencera en la versió castellana, són uns 5 minuts en total. Aquest és l’enllaç.

https://www.youtube.com/watch?v=SV7QG7xOhE4&list=PL7ohCtcqztv1FMBCHlforQvPqpnakriab

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES