lunes, mayo 6, 2024
spot_img
InicioActivitatsExposició de minerals

Exposició de minerals

L’edició de la Setmana de la Ciència 2014 ens convida amb dos temes centrals que són  l’Any Internacional de la Cristal·lografia i l’any de la biotecnologia a Espanya.

 

I el primer trimestre del Projecte Científic de 3r d’ESO parla de les estructures, i també de les estructures cristal·lografiques. Per això al vestíbul de l’institut veureu aquests dies els cristalls resultat del taller que van fer el passat 29 d’octubre en el Taller de Cristal·lografia que vam tenir la immensa fortuna que ens va dirigir el Catedràtic Emèrit Miguel Àngel Cuevas.

 

Aquest any es commemora el Premi Nobel de Física l’any 1914 de Max von Laue per la seva aplicació dels raigs X per obtenir xarxes de difracció en estructures cristal·logràfiques. El descobriment dels raigs X l’any 1895 va representar un impacte important perquè travessen cossos opacs a la llum i velen plaques fotogràfiques.

 

Max Von Laue

L’any 1912 el científic aleman Max Von Laue va tenir la genial idea de fer passar raigs X a través d’un cristall de sulfat de coure, atenent el que els cristal·lògrafs defensaven des de feia més de 100 anys: que els cristalls eren medis periòdics. L’experiment el van dur a terme dos col·laboradors de Von Laue: W. Friedrich i P. Knipping i va resultar positiu. I va servir per demostrar que els raigs X són una ona electromagnètica, i també que el medi cristal·lí és repetitiu. Les conseqüències d’aquest experiment encara avui dia produeix enormes aportacions a la ciència.

La difracció de raigs X sobre mostres d’un o molts cristalls permeten determinar estructures o fases cristal·lines essent o una eina analítica importantíssima en el camp dels materials sòlids.

Si voleu saber més sobre els cristalls que hi ha a la mel o als bombons, no us perdeu la Xerrada de Cristal·lografia als alumnes de 2n i 3r d’ESO a càrrec del Catedràtic emèrit Miguel Angel Cuevas el proper dijous 27 de novembre de 10 a 11. 

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES