sábado, noviembre 23, 2024
spot_img
InicioDepartamentsExperimentals56 milions de fòssils al Broggi

56 milions de fòssils al Broggi

Recollim les paraules de l’Anna Cornella i Solans al seu llibre: Fòssils urbans editat per l’Il·lustre Col·legi Oficial de Geòlegs Delegació de Catalunya ara fa just 10 anys:

“Quan la gent passeja per les ciutats no es fixa en les parets de les cases, en el terra d’un carrer, en els replans de les escales, en els halls dels edificis, o en les parets de les estacions del metro i dels ferrocarrils. Ningú no sap que tenim fòssils entre nosaltres. Ens passen desapercebuts.”

I continua: “Més o menys, tothom sap que els fòssils són el testimoni que ens queda d’uns organismes que varen viure fa molts anys  (…) Els fòssils, normalment es troben atrapats en els sediments on varen viure Aquests sediments han anat formant capes, una a sobre de l’altra, (…) escampades per arreu (…) sofrint processos geològics (…) muntanyes i paisatges que ens envolten. I és en aquests indrets on els pacients fòssils esperen que nosaltres els admirem. Però la modernitat ens ha ajudat també a apreciar-los a les façanes de les nostres cases”.

I al Broggi? Hi ha fòssils? Totes les lleixes de totes les finestres del nostre Institut Moisès Broggi són roques sedimentàries que contenen un tipus de fòssil molt petit, amb forma de llentia i coneguts amb el nom del seu gènere: Nummulits perquè recorden monedes. No són animals, pertanyen al regne dels protists, concretament són protozous, de l’ordre dels Foraminífers.

Els Nummulits del Broggi, no sabem l’edat exacte que tenen. Però sabem del cert que són del període Terciari, una antiga subdivisió del temps geològic que va de la fi de Cretaci (fa uns 65 milions d’anys) fins al començament del Quaternari (fa uns 1,6 milions d’anys).  Actualment el Terciari inclou cinc èpoques geològiques: el Paleocè, l’Eocè, l’Oligocè, el Miocè i el Pliocè.

Dins del projecte de 4t: Evolucionem! Ens vam proposar comptar quants n’hi havia, aproximadament. Aquest va ser el nostre raonament. Vam mirar, que hi havia uns 24 Nummulits en un cm3. Vam calcular quin era el volum total de la lleixa (22x157x2 cm) per tant 6.908 cm3. Això ens donava un total aproximat d’uns 165.792 Nummulits per lleixa. Ara només calia mirar quantes finestres hi havia en tot l’institut, des del soterrani, fins al 3r pis; i tant les que donen al carrer com les dels passadissos, escales i lavabos: 328 en total.

Per tant només en el Broggi hi ha uns 54.379.776 Nummulits només a les lleixes de les finestres.

I el què és més curiós, no només aquest fòssil. A les fotografies fetes per l’alumnat dins l’institut hi veureu també espícules  de garotes (pues eriçons de mar), algues, petxines… acompanyats d’algun referent per saber la mida real (moneda, dit, regle…).

Pels voltants de l’Institut també hi vam trobar altres fòssils: Ammonits a la cantonada entre el carrer Sant Antoni Maria Claret i el carrer Dos de maig (al basar). Aquests en concret, que estiguin atrapats en els sediments, ens indica que la roca és de fa 180 milions d’anys, del període Juràssic. Just al costat del basar vam localitzar un Belemnit al hall de l’edifici al mateix carrer, al número 276. I  vam localitzar el lamel·libranqui (rudista) de la portada del llibre de l’Anna al carrer Independència 375, del període Cretaci inferior.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES