domingo, diciembre 29, 2024
spot_img
InicioDepartamentsCatalàCom sona la ciutadania? Diaris de l'experiència

Com sona la ciutadania? Diaris de l’experiència

Durant el febrer i el març de 2017, des del projecte Artístic i d’Innovació de 1r d’ESO, vam realitzar una interessantíssima col·laboració amb l’equip de la Fabra i Coats Centre d’Art Contemporani de Barcelona. L’objectiu principal era explorar plegats la noció de CIUTADANIA des de diferents perspectives, abordat la noció amb llenguatges no tradicionals a l’escola, com ara l’enregistrament de so, els mapes de memòria, la fotografia o l’esquetx teatral.

Al llarg de les cinc setmanes que va durar l’activitat, molt alumnes van anar registrant les seves impressions: és el que en vam dir el Diari de l’Experiència. A continuació us oferim una selecció d’aquestes notes i imatges, seleccionades i ordenades per un grup dels mateixos alumnes!

DIARI DE L’EXPERIÈNCIA 1 (3 de febrer)

Explicació:

Les activitats han començar a les 11.00h del matí:

Primer hem anat a l’aula magna, on transferim a un debat sobre ciutadania plural aquestes idees: límits, fronteres, accessos, i inclusions /exclusions.

 

Després en grups de 12 persones hem anat a fer una expedició per capturar sons i imatges del que ens semblava la ciutadania per nosaltres. Cada grup ha anat a la part que volia.

Opinió:

Potser la ciutat està adaptada per nosaltres, però ho està  per persones amb discapacitats? Per persones grans? Per turistes? Per ciclistes? Per gent amb pocs recursos econòmics? Aquesta activitat està pensada per poder trobar la resposta a aquestes preguntes.

Avui ha sigut un dia molt divertit i a la vegada bo per reflexionar.

DIARI DE L’EXPERIÈNCIA 2 (10 DE FEBRER)

Explicació:

Ha estat una sessió tècnica força complexa sobre edició dels àudios registrats per l’alumnat durant la setmana passada, partint dels sons que identifiquen la diversitat ciutadana i la seva relació amb l’entorn urbà. Qui més qui menys ha practicat amb el programa Audacity, un programa d’edició d’àudio de software lliure prou complet. Una sessió de primers passos abans de compondre l’itinerari sonor final.

Opinió:

Avui és el dia que menys m’ha agradat, perquè ha sigut molt caòtic, jo crec que no ens hem organitzat bé del tot amb les aplicacions i el moviment entre classe i classe; encara que al final hem pogut centrar-nos una mica i fer el treball que havíem de fer. Però m’ha semblat molt interessant l’activitat de fer un mapa sobre tots els llocs on vam anar, està molt bé fer-ho de manera lliure, perquè et pots explicar, i expressar, millor. Les activitats d’editar fotos i sons també han estat molt interessants perquè a part de conèixer millor tot el material que tenim, i amb el que estem treballant, també hem après a utilitzar diferents programes editors de sons i imatges.

DIARI DE L’EXPERIÈNCIA 3 (17 DE FEBRER)

Explicació:

 Avui hem estat tot el dia a l’aula d’informàtica, on hem estat fent els àudios i els mapes. Ha sigut una molt bona experiència però ha sigut una mica caòtica. Sí que és veritat que alguns professors s’han explicat millor que els altres, però sense gaire diferència. Els problemes els han causat els programes d’ordinador. També hem pogut  treballar amb companys nous que no eren els que nosaltres havíem escollit.

Opinió:

Jo penso que avui hem anat més a la idea que l’altre dia. També  ha sigut més entenedor i divertit. Ha estat una oportunitat per a  poder treballar en grup i organitzar-nos. Com que l’altre dia va ser molt caòtic, avui ens hem organitzat millor.

DIARI DE L’EXPERIÈNCIA 4 (24 DE FEBRER)

Explicació:

Aquesta sessió ha estat difícil però molt interessant perquè hem vist des d’un altre punt de vista com funciona un museu, com s’ha d’organitzar i les dificultats que hi ha. Hem après conceptes i tècniques de la instal·lació d’art. També hem vist com diferents grups interpretaven, en escenes mudes, els sons enregistrats a la primera sessió.

Opinió:

Aquesta última activitat l’hem trobada diferent perquè en lloc de treballar amb màquines el que hem fet ha sigut treballar amb el nostre cos. A més mai havia donat la meva opinió sobre la ciutat que m’envolta, és un tema al qual no li havia donat molta importància.

DIARI DE L’EXPERIÈNCIA 5 (3 DE MARÇ)

Explicació:

Per a aquesta sessió vam tornar a anar a Fabra i Coats, el que vam fer va ser començar a representar les “actuacions” de mímica de manera que els que l’estaven veient intentaven endevinar de què anava l’escena. També ens van explicar una mica el que hi havia pels voltants de la fàbrica i on estava situada.

Opinió:

Aquesta sessió ens ha permès veure i entendre com funciona un museu des de dintre: com s’organitza, com es plantegen les idees…

Veure des d’un altre punt de vista un museu ens sembla molt interessant ja que hi ha tot un procés a darrera.

És molt interessant que t’expliquin aquestes coses, que no és tan fàcil com anar a mirar obres.

DIARI DE L’EXPERIÈNCIA 6 (10 DE MARÇ)

Explicació:

L’últim dia l’hem passat al Broggi. Hem anat tots a la sala multiusos i , pels grups amb els quals hem treballat, hem explicat el que hem fet durant totes les sessions. Després d’explicar el que hem fet cada grup ha representat la seva la seva actuació i entre tots hem hagut d’endevinar el que fèiem.

Opinió:

Aquesta sessió per nosaltres ha sigut molt divertida i moguda, ja que cadascú a representat la seva “història”. Això és el que fa que la classe sigui més interactiva i participativa, cosa que acostuma a agradar als alumnes.

Fer presentacions amb grup i davant de públic, està molt bé, perquè ens ajuda a expressar-nos millor quant participem a classe (per exemple). 

Martina H., Laia G., Alba G., Olinga M. I Marina P. (alumnes de 1r ESO)

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES