miércoles, enero 22, 2025
spot_img
InicioInstitutBatxilleratCAS: Creatividad, Actividad y Servicio

CAS: Creatividad, Actividad y Servicio

CAS (Creativitat, Activitat, Servei) és una assignatura troncal del Programa Diploma, juntament amb Teoria del Coneixement i la Monografia. CAS consisteix a satisfer un currículum extraescolar per part de l’alumne que sobrepassi 60 hores per cada àrea: Creativitat, Activitat i Servei. L’objectiu principal de CAS és assegurar la formació interdisciplinària i fora de l’àmbit estrictament acadèmic.

Els alumnes s’involucren en diferents experiències de les àrees CAS, com per exemple:

Creativitat: experiències relacionades amb alguna vessant artística o que requereixin de creativitat (tocar un instrument musical, aprendre a dibuixar,…), dissenyar actuacions per promoure la presa de consciència per certes ONGs, organitzar un esdeveniment cinematogràfic sobre una causa, investigar l’ús de l’energia a l’escola i presentar una proposta per fer un ús més eficaç i sostenible d’aquesta,…

Activitat: atletisme, bàsquet, futbol, hoquei, ballet, bàdminton, escacs, natació, halterofilia, competicions eqüestres, motocròs, pilotatge, esquí aquàtic, …

Servei: participar com a voluntaris en diferents esdeveniments, establir un programa de reciclatge a l’Ajuntament, restaurar riberes fluvials, fer un camp de treball internacional, organitzar esdeveniments al centre d’avis del seu barri, classes de reforç a nens d’educació menor…

Més exemples a la pàgina web dels alumnes

 

Les experiències s’expliquen mitjançant diferents etapes:

Investigació: investigar què es vol fer, identificar interessos, determinar el propòsit de l’experiència.

Preparació: desenvolupar un pla d’acció, identificar recursos i terminis.

Accions personals: dur a terme l’acció de l’experiència.

Reflexió: potser l’etapa que s’ha de desenvolupar més, analitzar les vivències, valorar-les, extreure’n conclusions, què s’ha après i quines aplicacions té, etc.

Demostració: presentar proves (com ara vídeos o fotografies) conforme l’experiència ha estat duta a terme i ha servit com a aprenentatge d’algun tipus.

 

Relació amb el perfil de la comunitat IB:

L’alumnat ha de complir el perfil IB al conjunt de les experiències que dugui a terme. De la mateixa manera, el Batxillerat Internacional consta d’uns resultats d’aprenentatge molt presents en l’avaluació i criteris de CAS.

Calendari orientatiu dels dos anys:

Des de setembre del primer curs fins al març del segon (en total 18 mesos), es fan entrevistes, autoavaluacions i altres activitats per valorar el progrés de l’alumne/a i determinar si és apte o no apte en aquesta matèria. Les experiències es duen a terme fora de les hores escolars de manera majoritària, i és possible aprofitar les vacances de nadal o d’estiu per seguir participant en aquestes.

  • Entrevista 1 i autoavaluació 1: novembre – desembre del primer curs, per observar el procés d’adaptació a l’IB i encaminar les experiències de CAS.
  • Autoavaluació 2: març del primer curs, per revisar l’evolució personal amb les experiències.
  • Entrevista 2 i autoavaluació 3: maig-juny del primer curs, per examinar la realització de les experiències i les respectives reflexions.

Celebració CAS: setembre-octubre del segon curs, presentar als alumes de 1r les activitats que han dut a terme.

  • Autoavaluació 4: novembre-desembre del segon curs, reflexionar sobre si s’han aconseguit els objectius esperats. 
  • Entrevista 3 i autoavaluació 5: març-abril del segon curs, es completen les experiències i es presenten tots els documents a la coordinadora CAS, perquè pugui entregar-los a l’IB, qui determinarà si l’alumne/a és apte o no.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES