martes, enero 21, 2025
spot_img
InicioVisual i plàsticaBatxillerat d'artsAplicacions de la proporció àuria i la normalització en el dibuix tècnic

Aplicacions de la proporció àuria i la normalització en el dibuix tècnic

Com aplicació dels exercicis de tangències, proporcionalitat i normalització hem fet aquesta activitat competencial amb la qual hem repassat conceptes del curs de primer de batxillerat i també hem introduït d’altres que desenvoluparem a partir d’ara.
El treball principal consisteix en la creació d’una finestra que inclogui la proporció àuria i també tangències.
Vam començar agafant alguns croquis a mà alçada d’algunes finestres complexes del recinte modernista de Sant Pau, que tenim al costat de l’institut.

Aquest edifici estem acostumats a veure’l cada dia, però només quan hem intentat dibuixar les tangències hem començat a veure els punts estratègics de cada element. De cada croquis hem agafat només una cota.

Hem aprofitat aquests dibuixos per completar-los aplicant alguns recursos relacionats amb la normalització (gruix de línia, eixos, simetria, acotacions, ruptures, seccions de materials…).

Després hem vist com amb el teorema de Tales es pot calcular l’escala fàcilment i també trobar la resta de les cotes reals de la finestra original (sense fer servir la calculadora!).

El tema de proporcionalitat és apassionant, ja que la bona part de les obres artístiques estan organitzades a partir d’una graella compositiva clara. No importa si es tracta d’arquitectura, pintura… o fins i tot música. A partir d’una corda de guitarra hem vist que dividint aquest per 2 per 3 i per 4 obtenim les notes estratègiques que es fan servir harmònicament en la major part de les cançons (la tònica, la dominant i la subdominant o I, V i VI). També hem vist que hi ha relacions matemàtiques molt curioses com ara la successió de Fibonacci, que es pot relacionar amb els radis de l’espiral àuria (i també es pot fer servir calcular els fills de 2 conills en una sèrie temporal donada!).

Bé, tot i que és un tema apassionant hem de continuar. Al final d’aquest procés, l’alumne ha d’idear una finestra en la qual s’hagi aplicat la proporció àuria. A més dels objectius perseguits en els exercicis tradicionals de tangències en aquest cas creiem que l’alumnat ha desenvolupat altres habilitats relacionades amb l’aplicació de conceptes en un context creatiu.
Aquests són alguns exemples. Com a treball de tangències és molt deficient però serveix d’avaluació inicial per saber què hem de tenir en comptes a partir d’ara.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES