Començant la sessió amb un simple joc d’observació amb el qual alguns alumnes, triats a l’atzar, han de recordar els continguts d’unes capses, de diferent aparença, colors i form, va remarcar la importància de mantenir l’ordre per a tots els col·lectius professionals dedicats a l’emergència, especialment el sanitari. En aquest àmbit una correcta i ràpida actuació contribueix de manera definitiva en la posterior evolució de les víctimes. La professionalitat implica ordre. Una òptima actuació requereix disposar de tots els elements necessaris de manera ràpida.
Va parlar de la possibilitat d’establir l’ordre atenent a diferents principis com per exemple:
- La prioritat en l’ús.
- Segons si s’utilitza en l’avaluació primària, quan hi ha risc per a la vida de les víctimes i hem d’actuar ràpidament (una aturada cardiorespiratòria, per exemple), o a la secundària, quan no hi ha un risc imminent (una ferida o una fractura de fèmur…). El primer serà el que ha d’estar més accessible.
- Per mida. Els contenidors han d’estar dissenyats per a encabir ordenadament els diferents materials.
- Per colors. Mètode molt visual que associa un color a un tipus d’instrumental o de material.
Hi ha moltes maneres d’ordenar però totes han d’estar consensuades per a tots els professionals que comparteixen un recurs com l’ambulància i s’han de revisar a través d’un checklist que garanteixi que no falta cap material, la qual cosa implicaria la reposició, i que la disposició és sempre la mateixa. La conclusió és que l’ordre ha de ser clar visualment, consensuat, fàcil de mantenir i accessible.
Per acabar la xerrada va projectar imatges d’accidents de trànsit i els va fer adonar de que dins del gran desordre que aparenten (ferralla dels vehicles, càrregues abocades a l’asfalt, víctimes atrapades…) els serveis d’emergències quan arriben “ordenen” de manera ràpida l’escenari per a aconseguir una actuació més eficient. Aconseguir l’ordre dins del desordre és una tasca difícil però imprescindible perquè en depèn el futur de les víctimes i la seguretat dels professionals.
La xerrada va acabar amb un aplaudiment dels alumnes i un agraïment pel que els aporta a la formació d’aquests futurs professionals.