El passat 19 de març van visitar les instal·lacions de la CRIS-UTH (Centre de recuperació i investigació submarina- unitat terapèutica hiperbàrica).
Què és una cambra hiperbàrica?
És un recinte tancat on s’augmenta la pressió ambiental amb la finalitat d’augmentar el nivell d’oxigen a la sang. Per dins, disposa d’uns quants seients per estar còmode, ja que cada sessió pot durar una mitja de 90 minuts.
La medicina hiperbàrica subministra aquest oxigen de manera diferent.
El tractament consisteix en la inhalació per part del pacient d’aquest oxigen 100% pur mitjançant una mascareta integral, en un entorn hiperbàric, és a dir, en una atmosfera a una pressió ambiental superior a la normal, i per un temps limitat.
La praxis ha demostrat que és eficaç per a moltes patologies, més enllà del seu ús inicialment concebut per ajudar els submarinistes afectats per l’anomenat accident disbàric de busseig, que es pot traduir en una embòlia.
Quins malalts es beneficien d’aquest tractament?
- Persones que han patit una intoxicació per monòxid de carboni o per cianhídricPer solucionar-ho administren oxigen que desplaça el gas tòxic.
- Persones que pateixen malalties que de forma directa o indirecta tenen una manca de l’aport o de la utilització de l’oxigen.
- Bussadors per accidents disbàrics (origen de la creació de les cambres hiperbàriques)
Cal afegir que els alumnes han tingut el luxe de gaudir un any més de la saviesa i l’experiència del president i director mèdic de la cambra, el Dr Jordi Desolà. Una ponència digna de veure que no deixa indiferent a ningú.
A més a més pel que fa a la part tècnica del funcionament i manteniment de la cambra per part del supervisor de la unitat, Antoni Moreno.
Gràcies!!aquí us deixe’m una entrevista d’aquest gran metge de la medicina hiperbàrica.
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/titol-video/video/3834850/