Ningú s’espera que si el títol de la xerrada és Cristal·lografia, el conferenciant comenci preguntant-nos si ens agrada la xocolata. La lluentor i la fina textura que caracteritza aquest aliment s’aconsegueixen gràcies a la cristal·lografia, és a dir, la ciència que estudia els cristalls. L’estructura de la xocolata inclou cristalls de greix, que es fonen a la boca i en fan un aliment tant especial. De nou, el professor emèrit Miguel Angel Cuevas, ens endinsa en el món dels cristalls, apropant-nos-hi des de la nostra quotidianeïtat.
També ens va recordar que aquest any, és l’any de la cristal·lografia perquè aquest any es commemora el Premi Nobel de Física l’any 1914 de Max von Laue per la seva aplicació dels raigs X per obtenir xarxes de difracció en estructures cristal·logràfiques. El descobriment dels raigs X l’any 1895 va representar un impacte important perquè travessen cossos opacs a la llum i velen plaques fotogràfiques.
En Miquel Àngel va quedar admirat amb l’exposició dels cristalls que els alumnes de 3r d’ESO, dins del projecte, tenen aquests dies al vestíbul de l’institut. I molt especialment, dels cristalls que el clorur de sodi ha format al voltant d’una branca. Encara no l’heu vist?.