La mort sobtada produeix cada any a Europa 400.000 morts, la majoria en l’àmbit extrahospitalari. L’única solució reconeguda per les societats científiques internacion als és la RCP (Reanimació Cardio Pulmonar) i laDesfibril·lació Externa Automatitzada (DEA) organitzades en una seqüència d’actuacions anomenada Cadena de la Supervivència:
- Reconeixement dels signes d’aturada cardiorespiratòria i avisar al Sistema d’Emergències: 112.
- L’inici de maniobres de reanimació (RCP) el més aviat possible.
- La desfibril·lació precoç.
Realitzar aquestes actuacions, fins que arribin els serveis sanitaris especialitzats (4a baula de la cadena), augmenta entre dues i tres vegades les probabilitats de supervivència de la víctima i disminueix el risc de seqüeles. Actualment només una de cada cinc persones que pateixen una aturada fora de l’hospital rep aquesta actuació. Per això és tant important que tota la població estigui preparada per a aquestes situacions. Tothom ho pot fer, fins i tot els nens. Només es necessiten uns coneixements bàsics i una mica d’entrenament.
Amb aquest objectiu, el dijous 20 d’octubre, s’ha realitzat a l’institut una activitat de conscienciació sobre aquest tema conduïda pels alumnes del segon curs del cicle formatiu d’Emergències Sanitàries (TES) i adreçada als grups d’alumnes de primer curs d’ESO i de Batxillerat.
L’activitat s’ha desenvolupat en dues etapes. A la primera, dos alumnes del cicle de TES, han explicat què és la cadena de la supervivència i quina importància té la seva aplicació en situacions d’aturada cardíaca. A la segona s’ha realitzat la pràctica de RCP (Reanimació cardiorespiratòria) amb material específic per aquesta funció sota la guia d’altres alumnes del cicle.
La valoració dels participants ha estat molt positiva ja que els ha fet veure que no és tan difícil contribuir a salvar una vida. Gràcies a tots per a participar-hi.
Si voleu conèixer una mica més sobre el tema podeu consultar els enllaços següents.
- https://www.youtube.com/watch?
v=fb29LCjX4-E - http://www.
gironaterritoricardioprotegit. cat/com-s-utilitzen/que-he-de- fer-en-cas-d-aturada-cardiaca/
Recordeu que la vida és a les nostres mans!