Projecte Artístic de 1r d’ESO _ Qui soc? Com ets? On som?
El passat mes d’abril els 1rs d’ESO han fet l’activitat Mirar, llegir, fotografiar la ciutat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Es tracta d’una activitat que des de fa anys fem servir per iniciar el segon bloc del projecte de 1r ESO (Socials, Català i Dibuix), que se centra en la fotografia de l’entorn urbà. Es tracta d’un treball que realitzem amb la col·laboració d’A Bao A Qu. L’organització és qui ha dissenyat el taller del CCCB i també ens fan un servei d’assessorament i seguiment a l’alumnat al llarg de la creació de les seves fotografies del nostre entorn, el Camp de l’Arpa.
El taller del CCCB consta de tres parts ben diferenciades. Durant la primera estona visualitzem una selecció de fotografies d’autors reconeguts com ara Jordi Bernadó, Humberto Rias o Vivian Maier i entre totes anem fixant un vocabulari bàsic per pensar la fotografia.
Després l’alumnat d’un grup-classe es divideix en quatre equips de treball i dediquen una estona a fotografiar l’entorn del CCCB i el MACBA (és a dir el barri del Raval) des d’una mirada específica: fotografia d’espais buits, de moviment de persones, poètiques o abstractes. És a dir que l’alumnat treballa “a la manera de” les fotografies que ha conegut i analitzat durant la primera estona.
Finalment tornem a l’aula taller del CCCB i les persones que condueixen el taller fan la impressió de les fotògrafes realitzades. Cada equip ha sortit a “caçar” imatges amb la consigna de fer-ne entre 10 i 15. Amb aquestes impressions cada equip munta un petit àlbum-acordió en el qual fixa la seva tasca específica d’observació de l’entorn.
Val a dir que les noies i nois s’han abocat a la tasca i han fet una feina d’observació, selecció i representació molt interessant. Un cop fet aquest “tastet”, comencem a replicar l’activitat a l’entorn del Camp de l’Arpa intentant donar-li més profunditat. No només realitzem fotografies del nostre paisatge urbà, sinó que també redactem textos descriptius i narratius sobre aquests espais, així com notícies periodístiques que ens apropin a la dimensió històrica del barri.