Per acabar el curs de Disseny de segon de batxillerat hem sotmès l’alumnat a una prova major: detectar un problema de casa seva i resoldre’l a partir de les eines del disseny industrial. Us mostrem cada fase del treball amb d’algunes de les solucions més destacades a nivell tècnic i també de coherència en la maquetació. Heu de tenir en compte que tot el treball s’ha dibuixat a mà alçada i que hi han problemes menors relacionats amb escala, cotes, família axonomètrica i també amb la descripció de materials (però encara tenim un mes per polir aquests aspectes abans dels exàmens de les PAU).
Problemàtica: determinar l’espai en el que intervindràs a casa teva i problema a resoldre. Es divideix el problema en subproblemes independents.
Com a referent principal cal triar un moviment o un autor històric. Aquest apartat ha de recollir breument una descripció del moviment i les seves principals aportacions. Moviments/autors estudiats:
- Arts & Crafts (William Morris).
- Art Nouveau: Charles Mackintosh.
- Modernisme català.
- Bauhaus.
- Escola d’Ulm.
- International Style.
- Art Decó.
- Mid-century Modern. O Charles & Ray Eames
- Aerodinamisme.
- Disseny funcionalista.
- Dieter Rams.
- Postmodernisme. Robert Venturi.
- Memphis Style.
- Atelier Van Lieshout.
Influències personals: Descripció de tot allò que pot servir d’influència del disseny. Poden ser imatges i idees relacionades amb camps més o menys allunyats del món del disseny, com ara la zoologia, la biologia, les matemàtiques, la literatura, la història, la política, la història, la literatura…
Esbossos sobre la forma: dibuixar una sèrie d’esbossos en els que es pugui apreciar la forma, funcionalitat, color, etc… del futur disseny.
Esbossos tècnics: dibuixar una sèrie d’esbossos en els que es pugui estudiar tot allò que fa referència a dades tècniques com per exemple materials, unions, acabats, superfícies, peces auxiliars, tecnologia, etc… relacionats amb les idees anteriors.
Isometria final: dibuixar una isometria a tot color i detallada del model final a escala. Donar nom al disseny.